Den fortællende musikant

Sanger, sangskriver og komponist Sebastian bliver på Spil Dansk Dagen i morgen hædret af de danske højskoler

Sebastian har skrevet så mange sange, at han ikke selv kan huske dem alle. Det opdagede han, da der for et par år siden blev udgivet tre bokssæt med hans sangskat på 350 sange i alt. --
Sebastian har skrevet så mange sange, at han ikke selv kan huske dem alle. Det opdagede han, da der for et par år siden blev udgivet tre bokssæt med hans sangskat på 350 sange i alt. --. Foto: Martin Rosenauer.

I bandbussen var der stille. I stedet for at hænge ud med orkestret brugte han transporttiden til at sætte sig op til aftenens koncerter. Det var dengang, at tilnavnet "Mormor" opstod i musikerkredse. "Jeg kunne vist godt have været lidt venligere en gang imellem", har han selv sagt i et interview i dagbladet B.T.

I dag er han ikke bare fysisk, men også mentalt rundere. For Knud Christensen med kunstnernavnet Sebastian, sanger, sangskriver og komponist, har som snart 60-årig så mange flotte meritter bag sig, at han nu kan hvile blødere på laurbærrene, som hans kapelmester gennem mange år, bassisten Michael Friis, udtrykker det.

Sebastian er med sine sange som "Rose", "Når lyset bryder frem", "Du er ikke alene", "Ostesangen", "Den lille malkeko" og mange flere blevet en folkekær troubadour, der har lagt toner bag den i dag modne generations liv.

På Spil Dansk Dagen i morgen, der er dansk musiklivs festdag med musik-arrangementer over hele landet, bliver Sebastian hædret af de danske højskoler. Fordi han siden 1971 udelukkende har udtrykt sig på sit modersmål. Og for sin "helt specielle evne til at skabe dragende musikalske fortællinger, der har fået deres eget inspirerende liv i fællessang på landets højskoler og mange andre steder". I den nyeste udgave af Højskolesangbogen er Sebastian blandt andet repræsenteret med "Vårvise" fra lp'en "På vulkaner" fra 1987.

Sebastian er også sammen med flere af bandmedlemmerne fra tiden med kanonsuccesser "Måske ku' vi", "Stjerne til støv", "80'ernes boheme", "Skatteøen" og "Miraklernes tid" ved at varme op til en landsdækkende turné i anledning af den forestående runde fødselsdag. Der lægges ud i november med to koncerter i Falconer Centret i København med garvede rockmusikere som guitarist Nils Henriksen, trommeslager Alex Riel, tangentspiller Morten Kærså og bassist Michael Friis på scenen.

Sebastian blev født den 19. december 1949 i Sønderborg. Hans far var befalingsmand i hæren, og familien flyttede meget rundt, hvilket betød, at Sebastian ofte skiftede skole og til sidst kom på Asserbo Kostskole, hvorfra han tog realeksamen i 1967. Det var hård tid, som har lagt grunden til Sebastians store koncentrerede arbejdsindsats. Der var noget, han skulle bevise.

Som 17-årig fik han en guitar i julegave, og med den fandt han ind i musikken og indledte i de tidlige 1970'ere sin karriere som sky rockpoet. I 1980'erne var han leder af en superrockgruppe og skrev blandt andet nyklassikeren "Stilhed før storm" som en hyldest til sangeren Lis Sørensens stemme. Siden har han koncentreret sig om musicals som "Cyrano", "Aladdin" "Ronja Røverdatter " og "Det gode menneske fra Sezuan". Dertil kommer film- og teatermusik.

Mere end to millioner solgte plader og over 1000 koncerter er det blevet til. Og omkring to millioner publikummer har set hans musicals. Sebastian er blevet tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Sebastian gennemgik efter en blodprop for nogle år siden en tredobbelt bypassoperation. I samme periode flyttede han med sin kæreste Marina til Præstø i Sydsjælland. Efter mange års pause fra scenen tog han forrige år på en succesfyldt soloturne. Og nu vender han tilbage på de store rockscener.

remar@kristeligt-dagblad.dk