Den iværksættende præst

Iværksætter og sognepræst Morten Skovsted fylder 50 år i morgen, og han er fuld af idéer og nye projekter. Det seneste er en salmedatabase, som han har brugt fire år på at udvikle

Morten Skovsted har spændt sine iværksætterevner for salmernes vogn.
Morten Skovsted har spændt sine iværksætterevner for salmernes vogn. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

Innovation er et ord, man sjældent forbinder med præst eller kirke. Men ordet, der på godt dansk betyder fornyelse, klæber til Morten Skovsted, hvad end han vil det eller ej.

I 1990’erne var han en af kirkens pionerer på internettet. Han designede hjemmesider på det spæde net, og han var også den første til at inddrage computere i konfirmandundervisningen.

Morten Skovsted runder et skarpt hjørne, når han fylder 50 år i morgen. Han blev cand.theol. med speciale i kirkehistorie ved Aarhus Universitet i 1996 og er ansat som sognepræst i Hjortshøj-Egå Sogn ved Aarhus.

Men ud over hvervet som præst byder hans cv på meget andet. Han har været medlem af hovedbestyrelsen hos De Radikale fra 2004 til 2009, men det, der fylder mest i hans levnedsbeskrivelse, er ord som stifter, idémand eller indehaver.

Ordene fortæller historien om et iværksættende menneske, hvis brændende ønske om at skabe nye, moderne muligheder i folkekirken kommer til udtryk i stort set alt, hvad han sætter i gang, lyder det fra kolleger.

”Alle præster er jo iværksættere i deres eget sogn, men Mortens måde at være iværksætter på når langt bredere ud,” siger professor emeritus i teologi ved Aarhus Universitet Kirsten Nielsen. Hun er med i hans nyeste projekt, som med iværksætterens egne ord er ”salmernes svar på Netflix”.

Projektet har Morten Skovsted døbt Salmedatabasen. Databasen skal samle alle Danmarks salmer og gøre det lettere for organister og præster at udvælge dem. Morten Skovsted har brugt de seneste fire år på at udvikle og rejse fonde til databasen, som går i luften i denne uge.

Salmedatabasen er et barn af salmenetværket Syngnyt, som Morten Skovsted stiftede i 2011. Netværket har forbundet 700 salmeentusiaster og har senest udgivet salmebogstillægget ”100 salmer”, som udkom i august.

Morten Skovsted har en sjælden evne til at samle folk, lyder det fra en anden kollega, Ingrid Ank.

”Han har en god evne til at sammensætte folk, som er forskellige. Han bringer de bedste kræfter sammen og skaber en diskussion, uden at det forsinker processen, fordi han er så god til at insistere på at gennemføre sine projekter,” siger Ingrid Ank, som er leder af Grundtvig-akademiet og involveret i Syngnyt.

Med fornyelse følger ofte provokation. Det blev tydeligt, da Morten Skovsted i 2007 erstattede en traditionel højmesse i Hjortshøj sogn med en moderne gudstjenesteform. Han kaldte det Frirum og indførte ny teknologi og gospelsang, mens han slukkede orgelets højtidelighed. Han kaldte det ”et opgør med højmessen” og var klar over sin rolle som provokatør.

Men i takt med at Morten Skovsted er blevet ældre, søger han ifølge ham selv ikke længere provokationen.

Som Salmedatabasen er udtryk for, fokuserer han i dag mere på fornyelsen af den danske kulturhistorie, som han er så begejstret for at beskæftige sig med.

Til daglig bor Morten Skovsted i Hjortshøj nord for Aarhus. Han er gift med salmedigteren Iben Krogsdal, og sammen har de fire børn.