”En god leder er en, der stadig leder”

Karlslunde Strandkirkes daglige leder, sognepræst Jesper Ertmann Oehlenschläger, er blevet en kirkelig lederskikkelse for ledere fra hele landet. På lørdag fylder han 40 år

Da Jesper Ertmann Oehlenschläger i sin tid skulle vælge studieretning, trak han lod mellem teologi og lærerseminariet. Han blev præst, men underviser stadig andre.
Da Jesper Ertmann Oehlenschläger i sin tid skulle vælge studieretning, trak han lod mellem teologi og lærerseminariet. Han blev præst, men underviser stadig andre. . Foto: Jesper Rais.

”Led os ikke ind i ledelse,” lyder en gammel kirkejoke. En anden siger, at man straks skal lære at sige nej, når man har sagt ja til Jesus. For der findes så mange lederopgaver for både præster og frivillige i landets kirker, at det ikke er svært at finde sig et kald i (kirke)livet, når behovene skriger på én overalt.

Men sognepræsten Jesper Ertmann Oehlenschläger har i mere end én forstand taget lederkaldet på sig. Allerede som teologistuderende stiftede han sammen med sin kone Fårevejle Frimenighed, og senere blev han sogne- og indvandrerpræst i Solvang Kirke på Amager, inden han for syv år siden overtog ledelsen af Karlslunde Strandkirke efter den karismatiske leder Helge Paghus. Også Jesper Ertmann Oehlenschläger blev hurtigt formand for Dansk Oase, men med sin egen ledelsesstil.

De seneste år er han også begyndt at uddanne andre kristne ledere - som dansk leder af den kristne lederefteruddannelse Arrow, som han selv tog i Canada og USA.

Foreløbig har over 40 præster og kirkelige ledere deltaget på lederkurserne herhjemme, og behovet er stort. For der er for sjældent fokus på de kirkelige ledere, selvom det typisk er dem, der giver kirkerne retning. Og en god leder bliver aldrig færdig. Han eller hun er altid søgende og nysgerrig, mener han.

”En god leder er en, der stadig leder,” som han siger.

Jesper Ertmann Oehlenschläger voksede selv op i et frisindet skilsmissehjem i Holbæk med plads til trommesæt i garagen og banjospillende, venstreorienterede hippier på forskellige ø-lejre om sommeren. Der var ingen grænser. Alt måtte prøves af.

Konfirmandundervisningen sendte ham i en ny retning, da hans præst lærte ham, at kristendommen ikke handler om, hvad vi skal gøre, men hvad Jesus har gjort for os.

”Jeg har et publikum på en,” har Jesper Ertmann Oehlenschlager siden brugt som motto i egen ledelsesfilosofi. For ledelse ender hurtigt galt, hvis man hele tiden søger andre menneskers anerkendelse - Guds er nok, mener sognepræsten, der alligevel bliver rost af mange for at være en stærk formidler. Et tilfreds sognebarn mener ligefrem, at han med sin forkyndelse har gjort Karlslunde Strandkirke til ”folkekirkens svar på Noma”, fordi det, der bliver serveret fra prædikestolen, altid er ypperligt.

Han har også skrevet flere bøger om ledelse, mentorskab og teologi. Og hans nye bog ”At blive sig selv - ved Guds hjælp” handler om kristen dannelse. I kierke-gaardsk forstand handler bogen om at komme til sig selv - at genfinde sin identitet i at være Guds barn. Og at lade Gud være ens pottemager. Sådan har Jesper Ertmann Oehlenschläger selv forsøgt at leve. Men forskellige kriser gennem livet har også gjort ham klar over, at livet er skrøbeligt.

Det oplevede han allerede som 19-årig. Dengang var han lærervikar på Odsherred Efterskole, hvor han forelskede sig i forstanderparrets 17-årige datter, Priscilla. Det var gensidigt, og i dag er de gift og har to teenagebørn, Jonathan og Rakel, men midt i sin nyforelskelse fik han dengang pludselig konstateret testikelkræft.

”Mange af mine første dates med min kone foregik på Rigshospitalet, hvor jeg i en tidlig alder kom til at tænke over døden,” fortæller Jesper Oehlenschläger, der også op mod sin runde fødselsdag på lørdag har brugt sin nye bog til at reflektere over, hvad der er vigtigt i livet.

”Hvis jeg skulle dø i dag, skal der stå 'Kærligheden bygger op' på min gravsten,” siger Jesper Ertmann Oehlenschläger, der dog håber, at han kun er halvvejs i livet, nu hvor den populære præst også tiltrækker kirkegængere til to gudstjenester hver søndag.