En idealist fylder 90 år

"Godmorgen, hvordan går det?". Else Højberg (til venstre) og Kirsten Wæver (til højre) er med i telefonkæden i Fredensborg Kommune. Kæden skaber tryghed, så deltagerne ikke behøver frygte, hvor længe de skal ligge hjælpeløse, hvis de bliver syge og falder om. Men Kirsten Wæver understreger, at kæden ikke er en erstatning for offentlige alarmsystemer.

Halfdan Mahler på et billede fra 1995. Foto: KURT PETERSEN / Scanpix Danmark

Halfdan Mahler, tidligere generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen, fylder 90 år

Han er en af de danskere, som er nået højest i FN-systemet. Halfdan Mahler, tidligere generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen WHO, som i dag fylder 90 år, var en af verdens førende eksperter i bekæmpelse af tuberkulose og andre smitsomme sygdomme. Og især en idealistisk forkæmper for de fattige befolkningers adgang til sundhed.

Halfdan Mahler blev født i en præstefamilie i Vivild på Djursland. I 1948 blev han læge fra Københavns Universitet, og allerede i 1950 blev han chef for Røde Kors tuberkuloseprogram i Equador. Fra 1951 tilbragte han 10 år i Indien for WHO, ligeledes med bekæmpelse af tuberkulose. Årene i Indien efterlod et stort indtryk, og Mahler betegner sig stadig som en gammel inder.

I 1971 blev den danske læge hentet til WHOs hovedkvarter i Geneve, hvor han skulle komme til at tilbringe de næste 27 år, heraf 15 år som organisationens øverste leder.

Som generalsekretær var Halfdan Mahler en af hovedkræfterne bag strategien om Sundhed for alle i år 2000, som blev vedtaget i Alma Ata i Kazahkstan (dengang Sovjetunionen) i 1979.

Strategien var et forsøg på at gøre op med tendensen til at bekæmpe hver enkelt sygdom for sig i de fattige lande uden at se på befolkningens øvrige behov. Mahler var derimod en utrættelig forkæmper for den primære sundhedstjeneste tæt på befolkningens øvrige behov.

Sammen med FNs Børneorganisation, Unicefs, generaldirektør Henry Labouisse udarbejdede han i 1975 en fælles rapport om betydningen af den primære sundhedstjeneste i udviklingslandene.

Med mindre vi gør tingene fra bunden og op, får vi aldrig fat i dem, der har mest brug for det, sagde Halfdan Mahler i et interview med Kristeligt Dagblad i anledning af hans 80-års fødselsdag i 2003.

Mahler lagde sig også ud med medicinalindustrien ved at foreslå at give de fattige lande adgang til medicin, der ellers var beskyttet af patentrettigheder, et forslag, som siden er blevet delvist gennemført.

Og efter at have forladt WHO i 1988 lagde han sig ud med både Vatikanet og de muslimske lande som leder af den internationale familieplanlægningsorganisation IPFF. Blandt andet var han med til at sikre, at kvinders ret til at bestemme over deres egen krop kom med i slutdokumentet ved FNs befolkningskonference i Kairo i 1994.

Hvis Jesus var gået forbi en 13-årig pige i Rio de Janeiros gader, der var i en tilstand, hun var kommet i, fordi mænd er mænd, så er jeg sikker på, at han havde helbredt hende, som han helbredte de spedalske, sagde Halfdan Mahler til Kristeligt Dagblad.

Halfdan Mahler bor i dag sammen med sin hustru, psykiater Ebba Mahler, i Schweiz, hvor parrets to sønner også er bosat.

Birthe B. Pedersen

Født 1962, Uddannet fra DJH 1987.Fra 1987: journalist i Frankrig1996-1998: Studier i international politik ved Institut for statskundskab, IEP Lyon1998: Certificat d'Etudes Politiques Ansat som udlandskorrespondent for Kristeligt Dagblad i Frankrig.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

Pinell Go, Hvid - DAB/DAB+ og FM-radio

kr. 1.799,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.