En kunstner, der sætter farve på sorgen

Jorit Tellervo har netop afsluttet projektet Når to bliver til én om ældre menneskers sorg. Med den bog kombinerer hun sine to interesser: at lindre den sidste tid for døende og tiden derefter for de pårørende samt at male

På trods af, at Jorit Tellervo som ung havde en lovende karriere foran sig som kunstner, valgte hun at uddanne sig til sygeplejerske. I dag forener hun sine to interesser og har blandt andet selv illustreret sin seneste bog, der handler om hjælp til ældre i sorg. –
På trods af, at Jorit Tellervo som ung havde en lovende karriere foran sig som kunstner, valgte hun at uddanne sig til sygeplejerske. I dag forener hun sine to interesser og har blandt andet selv illustreret sin seneste bog, der handler om hjælp til ældre i sorg. –. Foto: Flemming Hansen.

Kunst og sorg er to ting, der fylder meget i Jorit Tellervos liv.

Hun er sygeplejerske og ansat ved Palliativt Videncenter, der arbejder med udvikling af hjælpen til døende og deres pårørende. Men egentlig skulle hun have været kunster, hvis det stod til hendes forældre. I dag har hun valgt at kombinere de to fag.

Senest har hun været projektleder på en bog med titlen Når to bliver til én, der beskriver ældre menneskers sorg som en andenrangs sorg. Hun har selv leveret illustrationen til bogens forside, og på mange hospicer kan man også finde hendes billeder.

Hendes danske far og finske mor har i høj grad været medvirkende til, at hun i dag arbejder med døden og sorgen, der følger med, og bruger det i sit kunstneriske virke.

Da Jorit Tellervo var i begyndelsen af 20erne, blev hendes mor alvorligt syg af kræft. Det betød, at Jorit Tellervo meget tidligt fik et indblik i det, hun i dag beskæftiger sig med.

Dengang var tilbuddet til døende ikke så udbygget som i dag. I barndomshjemmet fik hun at se, hvordan den lokale læge, præst og sygeplejerske på eget initiativ kom forbi for at besøge hendes mor i tiden, inden hun døde.

På trods af, at hun havde en lovende karriere foran sig som kunstner, valgte hun at uddanne sig til sygeplejerske, fordi forløbet omkring moderens død havde givet hende et ønske om at arbejde med feltet professionelt.

Begge forældre, der selv var billedkunstnere, mente dog, at Jorit Tellervo skulle være kunstner ligesom dem, og gennem hendes barndom havde de været ambitiøse på hendes vegne.

Men sådan blev det ikke. Og den i dag 54-årige Jorit Tellervo nyder i stedet at kunne kombinere sine to interesser, når hun sammen med sin mand, der også er kunstner, arbejder med forskellige billeder, der omhandler blandt andet død og sorg.

Derfor flyttede de også for nogle år siden fra København for i hjemmet i Rørvig i Nordvestsjælland at få plads til malerbøtter og pensler. Den kunstneriske interesse har hun også givet videre til sine to børn. Og selv henter hun fortsat inspiration til sine billeder fra forældrene og opvæksten, hvor tro fyldte en del.

I flere år har Jorit Tellervo arbejdet som hjemmesygeplejerske især med mennesker, der gerne vil dø i eget hjem.

Senere var hun med til at grundlægge Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg i København. Med tiden begyndte hun dog at bruge mere tid på undervisning og formidling af sit stofområde, og det førte til, at hun for to år siden blev ansat ved Palliativt Videncenter.

Af en samarbejdspartner beskrives hun som en meget engageret person, der gerne opsøger og deler sin viden med andre. Hun roses også for sit kunstneriske talent, som udlægges på følgende måde:

Når man beskæftiger sig med død og sorg, er man ofte mere opmærksom på at få det bedst mulige ud af sit eget liv. Det gør Jorit Tellervo, blandt andet når hun sikrer sig at få tid til at male. Hun er en livsnyder.