En maritim historiefortæller fylder rundt

Morten Hahn-Pedersen var som museumsdirektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet i næsten tre årtier en institution i det vestjyske kulturliv, inden han sidste år gik på pension. I dag fylder han 60 år

Med et halvt arbejdsliv i spidsen for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg satte Morten Hahn-Pedersen, som i dag fylder 60 år, sit tydelige aftryk på museet. –
Med et halvt arbejdsliv i spidsen for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg satte Morten Hahn-Pedersen, som i dag fylder 60 år, sit tydelige aftryk på museet. – . Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix.

”Jeg har stort mod på oplevelser og på at rejse, men 10 vilde heste kunne ikke slæbe mig på strandferie i Mallorca.”

Hvad enten talen falder på den idylliske vestjyske natur eller de kolde egne ved Arktis, fornemmer man begejstringen i Morten Hahn-Pedersens stemme.

Badeferie og afslapning kølner imidlertid interessen hos 60-års-fødselaren, der som direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg skabte sig et ry som en utrættelig repræsentant for museet og for området.

Han blev ansat som blot 32-årig og tilbragte 27 år i stillingen inden pensionen sidste år.

Morten Hahn-Pedersens engagement i stillingen afspejlede sig ikke kun i en fyldt kalender; den entusiastiske direktør blev kendt for både sine orato-riske evner, for sit positive gemyt og for sine høje ambitioner.

”Drivkraften som direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet var altid ambitionen om at skabe. Vi fik løftet museet fra at være et fiskerimuseum med et akvarium til at handle om mennesket og havet.

Vi ville skildre de aktuelle udfordringer med eksempelvis fiskeri og miljø- og klimaforandringer, kort sagt bringe det maritime liv tæt på de besøgende, og jeg synes, vi lykkedes med at skabe et museum, der var i konstant udvikling.”

Ud over arbejdet som museumsdirektør har Morten Hahn-Pedersen tilbragt meget af sit arbejdsliv i diverse bestyrelser, blandt andet i de maritime museers verdensorganisation ICMM, hvor han sad 2002-2013.

Han er desuden en flittig skribent med adskillige udgivelser bag sig.

Arbejdet som museumsdirektør handler med hans egne ord ofte om at gå på kompromis, når økonomien lægger en dæmper på de skyhøje ambitioner.

Alligevel lykkedes det i Morten Hahn-Pedersens tid som museums-direktør også at søsætte et forskningscenter i samarbejde med Aarhus Universitet, og der er ingen tvivl om, at hans arbejde har sat sit præg på det vestjyske, hvis natur han beskriver som områdets største turistattraktion.

”Naturen er områdets perle, det er der ingen tvivl om. Strandene, Vadehavet, klitterne; det er det, vi sælger, det, der er unikt for Vestjylland, og som får folk til at komme hertil. Og vende tilbage.”

Oprindeligt er han født og opvokset i Fjerritslev i Nordjylland. Som lille dreng kørte han ofte med sin farfar rundt i området og lærte alt om historien i sin hjemegn.

Det vækkede Morten Hahn-Pedersens interesse for historie, og senere uddannede han sig i historie og kunst-historie. Hans forældre ejede en boghandel, og fra dem fik Morten Hahn-Pedersen en kærlighed for det skrevne ord, som han har holdt fast i lige siden.

”Jeg elsker at skrive og fortælle historier. Det har jeg også haft mulighed for som museumsdirektør, men siden min pension har jeg kunnet fordybe mig endnu mere i det.”

Morten Hahn-Pedersen imødeså da også pensionen med en forventningens glæde snarere end en følelse af uro ved tanken om for megen fritid. Og den glæde har virkeligheden levet op til.

”Hvis jeg var gået direkte fra min hektiske hverdag til at have al tid i verden, havde det måske været svært. Men jeg arbejder med mange projekter, så jeg har fundet en god balance.

Jeg arbejder på flere bøger og er stadig involveret i bestyrelsesarbejdet. Derudover skal jeg fra næste år deltage i en tv-serie, hvor vi følger i Vitus Jonassen Berings og Morten Spangsbergs fodspor, da de i 1700-tallet rejste på deres Kamtjatka-ekspeditioner.”

Det eventyr begynder i Sankt Petersborg i Rusland, og det glæder Morten Hahn-Pedersen, som har en forkærlighed for de koldere egne.

”Jeg er måske en genfødt eskimo. I hvert fald har jeg altid været draget af alt nord for den 60. breddegrad. Arktis, Færøerne, Grønland, Island og Svalbard, der er noget helt særligt over de områder, som jeg ikke kan slippe. Derfor ser jeg meget frem til at skulle tilbringe tre måneder i Rusland til næste år.”

Morten Hahn-Pedersen deler i dag sin tid mellem Esbjerg og København.

 Han er på ottende år gift med Ingrid Fischer Jonge og har fem børn fra et tidligere ægteskab.

Han har derudover en lillesøster. Hun blev gift på Morten Hahn-Pedersens 35-års fødselsdag og kan derfor fejre sølvbryllup i dag.