En mester på verdens største instrument

Når kirkeklokkerne i dag ringer solen op, markerer de også 70-årsdagen for Peter Langberg, der om nogen har kærlighed til klokkespillet som fortegn for sit liv. Peter Langberg er kendt som Danmarks førende klokkenist

Tidligere rektor for Kirkemusikskolen i Løgumkloster Peter Langberg har levet et liv i nær kontakt med de klangfulde kirkeklokker. -
Tidligere rektor for Kirkemusikskolen i Løgumkloster Peter Langberg har levet et liv i nær kontakt med de klangfulde kirkeklokker. - . Foto: Palle Hedemann/Scanpix.

Det var Peter Langberg, der i 1979 grundlagde Løgumkloster Kirkemusikskole og indførte klokkenistundervisning som den første og hidtil eneste institution i Skandinavien. Peter Langberg har været skolens leder i 30 år, fra 1979-1982 som forstander og fra 1983, da skolen fik status af folkekirkelig institution under Kirkeministeriet, til 2009 som rektor. I den periode blev der uddannet dusinvis af klokkenister, som betjener klokkespillene i kirker rundt omkring i hele Skandinavien. Peter Langberg har uddannet mange af dem, og han er stadig som timelærer på skolen for at sikre, at næste generation af klokkespillere bliver uddannet.

At netop klokkespillet, der bliver kaldt verdens største musikinstrument, blev Peter Langbergs foretrukne, skyldtes hans orgellærer på Musikkonservatoriet i København, professor Aksel Andersen. Denne blev bedt om at udvikle konceptet for en ny organistuddannelse, og det var hans vision, Langberg udviklede og realiserede i Løgumkloster.

Peter Langberg tog organisteksamen og diplomeksamen i orgel fra Musikkonservatoriet i København i 1968 og udbyggede siden med eksamen i musikpædagogik og klaver. I 1977 begyndte han at studere klokkespil på den franske klokkenistskole i Douai i det nordlige Frankrig, en af dengang tre klokkenistuddannelser i verden. I 1981 kunne Peter Langberg kalde sig ”Maitre Carillonneur”, mesterklokkenist med guldmedaljeudmærkelse.

Og spørger man blandt kirkefolk i Danmark og blandt klokkenister rundt omkring i verden, har Peter Langberg været guld værd for klokkespillets udvikling især i Skandinavien. Han har spillet klokkespilskoncerter i hele Europa, Canada og Australien og har gennemført 31 koncertturner i USA. Desuden har han været formand for Nordisk Selskab for Campanologi og Klokkespil (campologi er læren om klokker) og vicepræsident i klokkenist-verdensforbundet, World Carillon Federation.

For dem, der først og fremmest forbinder de store klokkespil med den daglige morgen- og aftenrigning, er det muligvis overraskende, at det store instrument, når det betjenes af en dygtig klokkenist, kan spille melodier af mange slags og i mange genrer. Når Peter Langberg spiller koncerter, har han alt fra traditionel kirkemusik til Beatles-numre og kendingsmelodier fra Matador på programmet, og han kalder selv klokkespil i kirketårne for ”et mødested mellem det verdslige og kirkelige” og mener, at det skal afspejles i musikvalget.

Han sammenligner klokkespil med ”et gigantisk flygel, der spiller ud i det åbne rum” og beskriver det som et instrument, der ligesom klaveret tilfredsstiller ham fuldt ud musikalsk. Han har dog i hele karrieren også holdt fast ved orgelspillet, blandt andet som organist ved Den danske kirke i Paris 1969-70 og siden ved en række kirker på Sjælland og i Jylland. I dag fungerer han som organist ved Bedsted Kirke nær Løgumkloster og som klokkenist ved Vor Frelsers Kirke i København og spiller jævnligt klokkespilskoncerter i Danmark og udlandet.

Løgumkloster og Sønderjylland har en særlig plads i mesterklokkenistens hjerte. Fra 1980 til 2005 var han stadsklokkenist i byen, hvilket er titlen på den person, der har ansvaret for en bys klokker. Og frem til 2013 var han assisterende klokkenist samme sted. Som mangeårig rektor for kirkemusikskolen er han en kendt person i byen, og der bliver sat stor pris på den lyd og det liv, han har tilført området. Han er blandt andet medlem af menighedsrådet og provstiudvalget og er engageret i den kreds af folk, der har arbejdet på at etablere ny højskole i den lukkede Løgumkloster Højskole.

Arbejdet har båret frugt: Til januar er der igen kurser på stedet. I morgen lægger skolen lokaler til Peter Langbergs fødselsdagsfest. 93 gæster, heriblandt er fødselarens tre børn og otte børnebørn samt venner, kolleger og tidligere elever.

Blandt vennerne er en klokkestøber fra Norge og tre korkammerater, som sammen med Peter Langberg danner den lokale kvartet Barbershop. Kvartetten giver nok et enkelt nummer. Fødselaren har også mistanke om, at en tidligere elev fra Norge i samarbejde med hans søn, der administrerer kirkemusikskolens transportable klokkespil på 3,5 tons, vil sørge for, at festen ikke bliver uden klokkeklang.