Den danske kulturkanons far fylder rundt

Allerede som gymnasieelev var det konservative folketingsmedlem og tidligere minister Brian Mikkelsen dybt engageret i borgerlig politik. I morgen fylder han 50 år og kan se tilbage på en politisk karriere i med- og modvind

Ud over at være en resultatskabende og erfaren parlamentariker er Brian Mikkelsen kendt for at prioritere sin familie højt. -
Ud over at være en resultatskabende og erfaren parlamentariker er Brian Mikkelsen kendt for at prioritere sin familie højt. - . Foto: Scanpix.

Efter et debatmøde i Ballerup under sidste års valgkamp til Folketinget fik det mangeårige konservative folketingsmedlem Brian Mikkelsen en uhørt hilsen af DR 2's journalist Signe Molde. Faktisk så hjertelig eller måske nærmere voldsom, at journalisten krammede Brian Mikkelsen omkuld. Da episoden opstod, tog Brian Mikkelsen turen i gulvet med et smil, men der har ikke altid været venlige toner mellem Brian Mikkelsen og Danmarks Radio.

Under Anders Fogh Rasmussens (V) regering i 2000'erne var Brian Mikkelsen kulturminister i syv år. Et job, han selv har kaldt for et drømmejob. Her kastede han sig flere gange ud i en hård kritik af DR og beskyldte DR's journalister for at være røde lejesvende. Brian Mikkelsen forsøgte også i sin tid som kulturminister at privatisere TV 2 for at give det store licensbårne medieflagskib, DR, mere modspil.

På mange måder har Brian Mikkelsen til tider været en kontroversiel politiker, men med årene tillagde han sig en blødere linje på kulturpolitikken og blev mere lydhør. Det medførte en mindre gennemtrængende kritik af ham, og det lykkedes ham at sætte kultur højt på den politiske dagsorden. Mange vil især forbinde Brian Mikkelsen med den danske kulturkanon, som med 10 år på bagen også fylder rundt i disse dage.

Bogen med 108 toneangivende værker inden for dansk kultur var tænkt som et opslagsværk. Både de værker, der var repræsenteret i bogen, og de værker, der ikke var, førte en del debat med sig omkring udgivelsestidspunktet. På den måde satte Brian Mikkelsens kulturkanon gang i en ønsket diskussion, men senere har det været debatteret blandt kulturkritikere, hvor stor en betydning kulturkanonen egentlig fik.

Brian Mikkelsen fik sin tidlige politiske debut hos Konservativ Ungdom i 1980'erne, som han også en overgang var formand for. Og allerede dengang opponerede han kraftigt imod de venstreorienteredes politik. Blandt andet beskyldte han sin tidligere ungdomsuddannelse Ballerup Gymnasium for at have givet de venstreorienterede lov til at udgive et skoleblad i modsætning til et konservativt blad.

Efter gymnasietiden uddannede han sig til cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Han blev ansat som økonom hos Arbejdsløshedskassen for Selvstændigt Erhvervsdrivende, men i 1994 blev han valgt ind i Folketinget. Her har han befundet sig lige siden, og ud over jobbet som kulturminister var han under Anders Fogh Rasmussens og Lars Løkke Rasmussens VK-regeringer også justitsminister og sidenhen økonomi- og erhvervsminister.

Ud over at være en resultatskabende og erfaren parlamentariker er Brian Mikkelsen kendt for at prioritere sin familie højt. Han begyndte tilværelsen i en etværelseslejlighed på Christianshavn. Selvom toilettet var i gården, og omgivelserne ikke var noget at råbe hurra for, voksede han op med kærlig støtte og opbakning fra barndomshjemmet. Forældrene knoklede, og senere flyttede de til et rækkehus i Ballerup. Brian Mikkelsen har tidligere udtalt i et interview med Berlingske, at hans opvækst var et levende billede på mange familiers sociale opstigning i 1960'ernes Danmark.

Brian Mikkelsen er gift med Eliane Wexøe-Mikkelsen og bor i Hellerup nord for København. Sammen har parrets to døtre, Kezia og Claire. Fra et tidligere ægteskab har hustruen to børn, Silke og Tobias. Ad flere omgange har han offentligt antydet, at et af de store ofre ved en politisk karriere er mindre tid sammen med familien.