Et liv med tro og tal i frikirken

Da han var barn, ville han være købmand. Det blev startskuddet til et liv i tallenes tegn ved siden af virket som frikirkepræst. I dag fylder Preben Brohus 80 år, og tallene er stadig hans hobby

Livet har for Preben Brohus været fyldt med tro og tal. I dag fylder han 80 år. Han er fotograferet ved Diakonissestiftelsen på Frederiksberg, hvor en række organisationer har adresse. Blandt andet Danske Kirkers Råd, som Preben Brohus fortsat er regnskabsfører for.
Livet har for Preben Brohus været fyldt med tro og tal. I dag fylder han 80 år. Han er fotograferet ved Diakonissestiftelsen på Frederiksberg, hvor en række organisationer har adresse. Blandt andet Danske Kirkers Råd, som Preben Brohus fortsat er regnskabsfører for. Foto: Camilla Jørnels Arnsberg.

Preben Brohus har altid haft talent for tal, og med den tro, han fik ind med modermælken, har han levet et liv som økonomimand og præst. I dag fylder han 80 år, men det rolige otium må vente.

Han voksede op omkring Hjørring, hvor hans far havde købt otte hektarer af den jyske muld og bygget en lille ejendom til landbrug. Preben Brohus var den ældste i en søskendeflok på ni, og de mange hænder blev brugt i marken, hvor de samlede de høstede strå. Troen spillede en stor rolle i hjemmet, hvor forældrene i 1945 skiftede fra Indre Mission til frikirken Apostolsk Kirke i Danmark.

”Vi som børneflok fyldte halvanden stolerække i den lokale kirke, og vores far sad i døråbningen og delte salmebøger ud,” fortæller Preben Brohus.

Som ung ville han være købmand, og derfor kom han som 15-årig i lære i en købmandsforretning i Hjørring, og her viste hans evner for økonomi og regnskab sig straks:

”Chefen tog i sommerhus, så jeg styrede butikken alene. Økonomi og det hele,” fortæller Preben Brohus.

Fire år senere var han færdiguddannet fra handelsskolen. I samme periode tog han stilling til sin tro, og konklusionen var, at han ville vælge en kristen løbebane. Derfor tog han på International Apostolsk Højskole i Kolding, hvor han i to år uddannede sig til frikirkepræst. Herfra gik turen til Nykøbing Falster for at arbejde i en menighed, hvor han mødte to personer, der blev hans følgesvende i livet på hver deres vis:

Selv spillede Preben Brohus harmonika, og han mødte den mandlige guitarist Ove Dufke. De blev hurtigt et makkerpar og nåede at spille og synge i 50 år. Preben Brohus blev også forlovet med Grete, og sidste efterår havde de guldbryllup.

Musikken blev en varig glæde, og karrieren herfra var en tosporet vej med tal og tro i Apostolsk Kirke i Kolding. Først i administrationen som regnskabsfører og senere som landssekretær, hvor han samtidig var præst i Tønder, Helsingør, Vejle, Aalborg og Helsinge. Økonomien faldt ham let, og undervejs videreuddannede han sig til merkonom i data, så han kunne være med til at indføre edb i frikirkens systemer.

For 14 år siden gik han så på pension, men et tilbagelænet otium er det ikke blevet til:

”Det kan jeg slet ikke finde ud af. Min kone siger, at jeg ikke har en hobby. Tal er min hobby! Sådan er jeg bare skruet sammen. Hvad skulle jeg ellers lave?”.

Derfor holder Preben Brohus fast i troen og tallene som regnskabsfører for en række kirkelige organisationer, heriblandt den økumeniske organisation Danske Kirkers Råd. I dag sidder han stadig med regnskaberne for en håndfuld organisationer, og han lader ikke alderen være en hindring i at fortsætte:

”Når jeg går ned i knæ, kan det være hårdt at komme op igen, men indvendig er jeg kun 18 år. Jeg er ikke sporty, men arbejdet holder mig frisk.”

Preben Brohus runder interviewet af, for han er på vej til et regnskabsmøde, og om et par dage skal han spille orgel til en begravelse. Travl mand har tid til meget, også selvom han er 80 år.

Preben Brohus bor i Fredensborg med sin hustru, Grete. Fødselsdagen fejrer han med parrets to døtre og børnebørn i Hedensted.