Etisk bedemand med benzin i blodet

Formand for Danske Bedemænd, Lars Askholm, er både betænksom bedemand, dygtig jæger og passioneret motorcykelejer

Lars Askholm har været formand for Danske Bedemænd siden 2001. –
Lars Askholm har været formand for Danske Bedemænd siden 2001. –. Foto: Danske Bedemænd.

Itegneserien Lucky Luke bliver bedemanden beskrevet som en sortklædt, udspekuleret rad, der er meget ivrig efter at få folk hurtigt i graven.

Lige modsat er det med 48-årige Lars Askholm, formand for brancheorganisationen Danske Bedemænd. Han ser det som sin og organisationens fornemste opgave at have etikken med i arbejdet. Familier, der har mistet, skal mærke, der er tid til dem, så oplevelsen trods alt bliver så god, som det er muligt. Derfor er han også glad for, at flere politikerne i dagens udgave af Kristeligt Dagblad argumenterer for, at der skal stilles flere krav til landets bedemænd.

Lars Askholm, der til dagligt passer to bedemandsforretninger på Fyn en i Broby og en i Fåborg blev valgt til landsformand for Danske Bedemænd i 2001. Danske Bedemænd er en sammenslutning af bedemænd med cirka 280 medlemmer fordelt over hele Danmark.

Formanden var et ubeskrevet blad, da han trådte til, men for Lars Askholm, der kan lide nye udfordringer, var det naturligt at sige ja. Siden sin tiltrædelse som formand har han sat fokus på en række mærkesager. Blandt andet har han været med til at lave den europæiske standard inden for bedemandsbranchen, så de begreber og etiske retningslinjer, man bruger omkring død og begravelse i Europa, bliver mere ensrettede.

Ligeledes har han gjort meget ud af at gøre døden mindre tabubelagt, og det lader til at vinde indpas. En søgning i Kristeligt Dagblads arkiver viser i hvert fald, at flere danskere i løbet af de seneste år er begyndt at spare op til begravelsen, flere abonnerer på dødsannoncer på nettet, ligesom flere vælger både meget personlige gravsteder og mindeord. Når Lars Askholm møder nye mennesker, er det da også kendetegnende, at de er mere nysgerrige end fordomsfulde omkring hans erhverv.

Som barn på Ærø drømte Lars Askholm ikke om at blive bedemand. Han passede sin grundskole, og efterfølgende kom han i lære som elektriker. Da han havde bestået sin svendeprøve, tog han elektroinstallatøreksamen fra København i 1982. Efter at have arbejdet som elektriker på Fyn i nogle år meldte en gammel drengedrøm om at få lov til at køre med blå blink sig. Lars Askholm ville køre ambulance hos Falck og sådan blev det. Her var han i 10 år, indtil han kom til skade med sit ben og blev nødt til at returnere til el-branchen.

I 1992 kom han så småt ind i bedemandsverdenen. En kammerat, som han gik på jagt med, og som var bedemand, fik en dag brug for hjælp til at lægge en afdød i kiste. Det var en overkommelig opgave for Lars Askholm, der i sin tid som ambulancefører havde fået en del erfaring i at arbejde med tilskadekomne og døde.

I 1997 overtog han endeligt Broby Begravelsesforretning. For en mand, der er vant til at følge sit instinkt, var det helt naturligt at skifte til en ny branche. Det var kontakten med det enkelte menneske det, at man kan gøre en forskel i menneskers sorg der tiltalte ham ved jobbet som bedemand. Også andre har mærket til formandens omsorg gennem årene. Det fynske forsorgshjem St. Dannesbo, der huser hjemløse og narkomaner, har nydt godt af Lars Askholms tilknytning siden 1992.

I fritiden vil bedemanden gerne være ude i den friske luft. Han har været jæger i mange år og går gerne på elgjagt ved familiens hytte i Sverige. En del elge har da også måttet lade livet gennem tiden. Lars Askholm holder også af at fiske i åen eller ved havet.

For nylig købte han sig en ordentlig Harley-motorcykel fra 1972 med masser af ballade i rørene, som han og hustruen kan drøne rundt på. Lars Askholm har en søn på 16 år fra et tidligere forhold.

schelde@kristeligt-dagblad.dk