Filosoffen, der udfordrer danskernes etik

Thomas Søbirk Petersen argumenter for kvinders ret til at få hjælp til befrugtning uanset alder. Generelt er den 50-årige lektor i filosofi ikke bange for at provokere med sine etiske synspunkter

Thomas Søbirk Petersen, Filosof og forsker i kunstig befrugtning og etik ved Roskilde Universitetscenter.
Thomas Søbirk Petersen, Filosof og forsker i kunstig befrugtning og etik ved Roskilde Universitetscenter. Foto: Simon Bohr/.

Holdningerne til Thomas Søbirk Petersen var delte, da han i går foreslog at hæve aldersgrænsen for kunstig befrugtning af kvinder.

I flere medier argumenterede den 50-årige lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet for, at det ikke bør være staten, men den enkelte kvinde, der afgør, om hun er for gammel til at være gravid, og han foreslog, at man derfor ændrede den nuværende lov, der gør det strafbart for læger at hjælpe kvinder over 45 år med kunstig befrugtning.

Dette fik flere debattører på nettet til at reagere. En kaldte forslaget idiotisk, mens en anden frygtede, at børn vil miste forståelsen af den biologiske families fulde betydning. En tredje roste dog lektoren for hans kritik og efterspurgte flere i den offentlige debat, der var så klarsynede som Thomas Søbirk Petersen.

Under alle omstændigheder kan det efterhånden ikke overraske, når Thomas Søbirk Petersen kommer med forslag, der udfordrer danskernes etik.

LÆS OGSÅ: Moderskab i sen alder vækker debat

De seneste år har den 50-årige lektor, der er uddannet i filosofi fra Københavns Universitet, blandt andet talt for at tillade aktiv dødshjælp, at gøre nogle former for doping lovligt i cykelsporten og at lade organdonorer betale mindre i skat.

Forslaget om at hæve aldersgrænsen for hjælp til kunstig befrugtning har han også bragt på banen tidligere med argumenter baseret på sin ph.d.-afhandling om etik og kunstig befrugtning fra 2001.

Idéen om en lovændring har ikke mødt opbakning fra Det Etiske Råd, som Thomas Søbirk Petersen tidligere har kritiseret for at have et konservativt billede af, hvilke familieformer der er rigtige. Dette er ifølge ham problematisk, da mange danskere opfatter rådet som en stor autoritet og derfor tager stilling ud fra deres udtalelser.

Interessen for etiske spørgsmål har også ført til en plads i Kristeligt Dagblads etikpanel, hvor Thomas Søbirk Petersen blandt andet skriver om etiske dilemmaer inden for sine primære fokusområder: sundhed, sport, virksomheder, kriminalitet og straf.

Man kan dog også læse om hans syn på religiøs opdragelse, om hvordan han som ateist sagtens kan handle etisk, samt om hans eget største etiske dilemma. Det sidste er, hvor meget han og familien bør give til velgørende organisationer, som redder liv og forhindrer alvorlige sygdomme i udviklingslandene.

Hvis forskellen mellem at give én procent eller fem procent af sin indtægt kan betyde forskellen mellem liv og død for mange børn, så er dette for mig at se det største etiske dilemma eller det vigtigste etiske spørgsmål, jeg er konfronteret med, skrev han i sit indlæg fra 2011.

Nogle vil måske også kende Thomas Søbirk Petersen fra en helt anden sammenhæng. Nemlig for at have deltaget i tennisturneringen French Open og for at være blevet dansk mester i tennis i flere omgange. Ketsjeren svinges fortsat i dag, hvor Thomas Søbirk Petersen er en del af veteranlandsholdet.

Thomas Søbirk Petersen er gift, har to børn og bor i Vanløse.