Formidleren af Karen Blixens kulturarv

Dansk-franske Catherine Lefebvre er museumsdirektør på Karen Blixen Museet. I dag fylder hun 50 år

Catherine Lefebvre er trods sit Blixen-arbejde ikke litterat. I 1990 blev hun magister i idéhistorie med hovedfag i filosofi. Da hun i 1991 hørte, at Karen Blixen Museet var blevet indviet, henvendte hun sig til den daværende museumsinspektør. –
Catherine Lefebvre er trods sit Blixen-arbejde ikke litterat. I 1990 blev hun magister i idéhistorie med hovedfag i filosofi. Da hun i 1991 hørte, at Karen Blixen Museet var blevet indviet, henvendte hun sig til den daværende museumsinspektør. –. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Karen Blixen var et verdensmenneske, som opnåede international berømmelse for sine romaner og noveller. Og Catherine Lefebvre er med til at sørge for, at Blixens værker ikke ryger i den kulturelle glemmebog.

Den dansk-franske museumsdirektør på Karen Blixen Museet, som er født og opvokset i Danmark, fylder i dag 50 år. Hun har indtil videre brugt mange af sine kræfter på kulturformidling og gode relationer mellem Danmark og Frankrig.

LÆS OGSÅ: Den store fortæller

Catherine Lefebvre er trods sit Blixen-arbejde ikke litterat. I 1990 erhvervede hun en magistergrad i idéhistorie fra Aarhus Universitet, og forinden havde hun filosofi som hovedfag på Sorbonne-universitetet. Da hun i 1991 hørte, at Karen Blixen Museet var blevet indviet, henvendte hun sig til den daværende museumsinspektør.

Jeg spurgte, om de kunne bruge mig til at lave rundvisninger på fransk og engelsk. I første omgang var jeg freelancer, og det satte jeg stor pris på. Tidligere har jeg arbejdet med samtidskunst, og da jeg var dansk lektor i Frankrig, underviste jeg i Karen Blixen. Ellers har jeg arbejdet med formidling af kunst og kultur i Center for Dansk Billedkunst og derefter i Kunststyrelsen, som jeg var med til at etablere, siger Catherine Lefebvre.

For lidt over tre år siden blev stillingen som museumsdirektør ledig. Og Catherine Lefebvre tiltrådte med stor begejstring. Det er vigtigt at udfordre sig selv, mener hun.

Blandt karrierens højdepunkter kan man nævne hendes modtagelse af den franske fortjenstmedalje i 2007. I forbindelse med denne blev hun slået til ridder af ordenen Ordre national du mérite. Denne hæder modtog hun for sit engagement i dansk-franske relationer og kulturudveksling.

Samtidig er hun stolt over at være medstifter af en forening for frankofone forældre, som har til formål at holde unge danskere med franske aner ajour med det det franske sprog. Foreningen blev stiftet for over 10 år siden og den er stadig aktiv.

Catherine Lefebvre nævner også Karen Blixen Museets samarbejde med det moderne naturhistoriske museum Naturama fra Svendborg som et af karrierens store øjeblikke.

I forbindelse med at Naturama i Svendborg satte fokus på naturen i Karen Blixens Afrika, lavede vi et seminar, som samlede en masse tænkere. Vi diskuterede åbent Karen Blixen, og de kritiske tanker kom også til orde. Vi åbnede for den postkoloniale diskussion og viste værker fra Afrika, der også italesætter emner som migration og identitet, ligesom Karen Blixen gjorde, siger hun.

Og netop Blixens engagement i disse temaer gør, at hun stadig bliver læst og beundret i dag, mener Catherine Lefebvre, som påpeger, at især identitet stadig er et af de mest undersøgte emner i litteraturen.

Hun er gift med Henrik Bo Hansen, som er pianist og organist. De bor i Klampenborg sammen med deres 17-årige søn, Carl Julius.