Forsvarer for menneskerettigheder og ytringsfrihed

Advokat Tyge Trier har i mange år kæmpet juridiske kampe for menneskerettigheder og ytringsfrihed

Advokat Tyge Trier har vundet store sager, der har dannet præcedens i dansk jua. –
Advokat Tyge Trier har vundet store sager, der har dannet præcedens i dansk jua. –. Foto: .

Tre år og fire måneder. Længere var Tyge Trier ikke om at færdiggøre sit jurastudium.

Sidenhen er han blevet til en mastodont i den danske advokatverden, hvor han har repræsenteret mange kendte mennesker og vundet store sager, der siden har dannet præcedens i dansk jura.

Som ung jurist gav Tyge Trier det danske retssystem en lektion i menneskerettigheder, da den Europæiske Menneskeretsdomstol gav ham medhold og omstødte dommen i den famøse Grønjakkesag, der stadig bruges som et case-eksempel i sager om ytringsfrihed.

LÆS OGSÅ: Det startede i Ghana

Denne sag udfoldede sig tilbage i 1994, og blot to år senere vandt Tyge Trier atter en sag ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol: den meget omtalte blødersag.

Netop nu repræsenter han Niels Holck, der som bekendt er under skarp anklage for våbensmugling af den indiske regering, der ønsker ham udleveret.

Tyge Trier har ligeledes rådgivet den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaji, der holdes indespærret i Bahrain grundet protester mod landets styre. Også den kontroversielle filminstruktør Lars von Trier har gjort brug af den ihærdige advokats hjælp, da Lars von Trier under et interview i Cannes kom med udtalelser om nazismen, der ellers kunne have givet ham fem års fængsel, hvis han ikke var blevet frifundet.

Senest har Tyge Trier blandt andet vurderet, at en udstilling på Politimuseet, der indeholder malerier af ofre for kriminalitet, er etisk forkert, men juridisk forsvarlig. Advokatens lovmæssige ekspertise bliver nemlig jævnligt bragt i spil af journalister.

DR, Journalistforbundet og TV2s Operation X nyder godt af Tyge Triers viden, når de skal sondere terrænet i den lovmæssige jungle, der forpligter journalister til at have deres på det tørre, når der gøres brug af alternative journalistiske metoder i sager om eksempelvis svindel og lignende.

Internationalt set har Tyge Trier også engageret sig i store organisationer som Røde Kors, Unesco, Danida og AIDS-fondet, hvor han tilføjer international ekspertise til sit juridiske repertoire.

Men det er ikke kun sager med internationalt perspektiv og bevågenhed, som kan påkalde sig den velrenommerede jurists opmærksomhed.

Sidste år repræsenterede Tyge Trier familien til en afdød biltyv, som blev skudt i ryggen af politiet. Denne sag vandt familien til den afdøde i Landsretten.

Tyge Triers er landmandssøn fra en gård i Vallekilde, og moderen arbejdede med psykisk udviklingshæmmede. Bedsteforældrene var missionærer for Santalmissionen i Indien. Oldefaderen Ernst Trier var præst og blandt N.F.S. Grundtvigs elever. Den samme oldefar blev senere den første forstander på Vallekilde Højskole.

Tyge Trier er 50 år og bor på Frederiksberg. Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1986. Tre år senere blev han advokat med møderet for Landsretten. I dag arbejder han i det internationale advokatfirma Evershed, og han er ekstern lektor i EU- og folkeret ved Københavns Universitet. Forfattergerningen har han også fundet tid til, da han blandt andet har skrevet bogen Menneskeret sammen med Lars Adam Rehof.