Fra kirkelukninger til spejderliv

Teolog Morten Skrubbeltrang er ny generalsekretær i FDF. Han glæder sig til at debattere FDFs identitet og fokusere på, hvordan foreningen bliver ved med at lave levende forkyndelse

Jens "Globetrotter" Bjerre - en af Danmarks største eventyrer. Jens Bjerre har været med til at fjerne de hvide pletter på landkortet med sine opdagelsesrejser til fjerne egne af kloden. Her er han fotograferet i sit hjem.
Jens "Globetrotter" Bjerre - en af Danmarks største eventyrer. Jens Bjerre har været med til at fjerne de hvide pletter på landkortet med sine opdagelsesrejser til fjerne egne af kloden. Her er han fotograferet i sit hjem. Foto: Leif Tuxen.

Det seneste års tid har 35-årige Morten Skrubbeltrang som generalsekretær for Kirkefondet haft travlt med at svare på utallige spørgsmål om lukninger af kirker i København. Fra den 1. august bliver spørgsmålene nogle andre, selvom titlen som generalsekretær får lov at hænge ved. FDF har nemlig ansat ham til at afløse Ulrich Piltoft, der har siddet på posten de seneste 10 år.

FDF er på ingen måde nyt for Morten Skrubbeltrang, der er vokset op som medlem af FDF Virring ved Skanderborg og har været ansat som præst og forbundssekretær i foreningen, ligesom han har været projekt- og kampagneleder for FDFs missionsprojekt i Filippinerne fra 2001 til 2004.

Som generalsekretær for FDF kan han se frem til både spændende og hårde kampe. Medlemstallet er faldet de seneste år, men forbundet arbejder fortrøstningsfuldt videre med nye handlingsplaner, visioner og FDFs identitet. Identiteten arbejder Morten Skrubbel-trang allerede nu med, da han er formand for FDFs identitetsudvalg, og den debat glæder han sig til at føre videre.

Der er brug for nogle snakke om, hvad der er vigtigt for FDF, og hvorfor det er vigtigt. Med den baggrund jeg kommer med, vil mit fokus blandt andet være på forkyndelse, og hvordan vi gør det levende fremover. FDF og andre børne- og ungdomsorganisationer har for mange været en indgangsdør til kirken, og det skal vi blive ved med at være, siger Morten Skrubbel-trang, der også glæder sig til at samarbejde mere med KFUM og KFUK, som FDFs seneste landsmøde besluttede.

Under teologistudierne tog Morten Skrubbeltrang til Indien for at studere religionsdialog og islam og siden for at være volontør i tværkirkeligt arbejde. Her forelskede han sig i mere end en forstand i landet, da han i 2004 mødte Priya, som han tre år senere giftede sig med.

Det første år boede de i hendes hjemby i Tiruvannamalai i det sydlige Indien, hvor Morten Skrubbel-trang blandt andet lærte at synge Grundtvigs Kirken den er et gammelt hus på tamilsk. I dag bor parret på Frederiksberg i København, hvor to snart bliver til tre.

I 2008 blev Morten Skrubbel-trang cand.theol., og året efter blev han ordineret som præst i FDF, hvor han var ansat, indtil han i 2010 begyndte at slibe Kirkefondets profil til som ny generalsekretær.

Da Morten Skrubbeltrang begyndte i Kirkefondet for tre år siden, kom han ind til en organisation, hvis egenkapital var svundet kraftigt ind de senere år. I dag løber tingene ifølge medarbejdere godt rundt, og de ting, der er blevet søsat under Morten Skrubbel-trangs ledelse, er lykkedes.

Af kolleger bliver han betegnet som en, der har overblik, er god til at få sat ting i værk og har humor. Samtidig har han været dygtig til at tage sig af de udfordringer, der har været under hans ledelse med blandt andet kirkelukninger i København. Morten Skrubbeltrang har ud over sit engagement i FDF også lagt mange kræfter i andre kirkelige organisationer som Executive Committee for Global Fellowship of Christian Youth, Danske Kirkes Råd, IKON Danmark, Økumenisk Ungdom og World Student Christian Federation.