Globetrotterens sidste rejse

For Jørgen Bitsch var livet at rejse. Sine oplevelser fra klodens fjerneste egne delte han med hele verden

Jørgen Bitsch bragte eksotiske himmelstrøg ind i danskernes dagligdag fra 1950´erne og frem. Her fortæller han om sit liv til en DR-udsendelse på vej tilbage til sine venner, hovedjægerne på Borneo, i 1994. -- Foto: Rosa Trier/Polfoto.
Jørgen Bitsch bragte eksotiske himmelstrøg ind i danskernes dagligdag fra 1950´erne og frem. Her fortæller han om sit liv til en DR-udsendelse på vej tilbage til sine venner, hovedjægerne på Borneo, i 1994. -- Foto: Rosa Trier/Polfoto.

Af Dorte Remar

Han har fanget en otte meter lang anakonda med de bare næver, besteget aktive vulkaner og set giftpile rettet mod sig af frygtsomme naturfolk. Men når han, som i et interview i Morgenavisen Jylland-Posten i 1991, blev spurgt, om han nogensinde havde følt sig i fare eller bange, lød svaret: "Nej!"

Nu er forfatteren, filmmanden og globetrotteren Jørgen Bitsch død, 82 år. Han var en eventyrer, der besøgte alle lande i verden fra Grønland til Sydpolen, Afrika, Sydamerika, Arabien, Borneo, det fjerne Østen, Mongoliet og Sibirien. De eksotiske oplevelser fra klodens fjerneste egne, der dengang i efterkrigstiden endnu ikke var betrådt af den hvide mand, formidlede han videre i bøger og film, der udvidede horisonten for raske drenge og piger i alle aldersklasser.

Jørgen Bitsch, hvis far var kantor, blev født i Bandholm på Lolland. Kun 16 år gammel tog han hul på sit livsværk som opdagelsesrejsende og formidler. Som skibsdreng rejste han til det daværende Siam og skrev om sine oplevelser i en bog, der udkom i 1940 og vandt førstepræmie i en konkurrence om den bedste ungdomsbog.

Under krigen uddannede han sig til lærer fra Jonstrup Seminarium og underviste i to år, hvorefter han indledte sin omfattende jagt på oplevelser. For Jørgen Bitsch var livet at rejse. "Vi lever kun en gang – og de fleste gør ikke en gang det", har han sagt. Tiden følte han ikke spildt, når han bevægede sig over den store savanne på flere end 100 rejser til Afrika, drog gennem endeløse ørkner og strabadserende jungler og kørte på motorcykel fra Danmark til Cape Town i Sydafrika. Eller når han som den første europæer mødte naturfolk som pygmæer, hovedjægere og kannibaler.

Alt det oplevede fortalte han om i børne-, skole- og rejsebøger med inciterende titler som "Den eventyrlige afrikafærd", "Fra Kilimanjaro til pygmæerne", "Bag Arabiens slør" og "Hvorfor smiler Buddha", i tidsskrifter som National Geographic og biograf- og fjernsynsfilm. Som sine kolleger Hakon Milche, Arne Falk-Rønne og Jens Bjerre i Eventyrernes Klub, som han var formand for 1963-1965, var han også en flittig foredragsholder med lysbilledfremviser og 16 mm-film i forsamlingshuse, foreninger og offentlige institutioner i 1950'erne.

I 1961 stiftede han Jørgen Bitsch Safari International, der havde aktieselskaber i Tyskland, Østrig og Schweiz og blev verdens førende arrangør af eventyrlige ekspeditioner. Men han mistede interessen for at drive virksomhed, og fra begyndelsen af 1980'erne ledede han kun et begrænset antal ekspeditioner. Hverdagene tilbragte han i sine hjem i Farum og på Helgenæs på Sjælland sammen med sin hustru Kirsten og datter Julie.

Jørgen Bitsch' bedrifter er internationalt berømte. Hans bøger er udkommet i 20 lande, og hans film vist over hele verden. Selv var han æresmedlem af den svenske Travellers Club og af Explorers' Club i New York.

Den store verden trak i Jørgen Bitsch, til han var langt oppe i årene. Han kaldte sig selv for heldig i føromtalte interview fra 1991:

"Alt, hvad jeg har gjort, har jeg gjort af lyst. Mit arbejde har været min hobby. Jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg en dag ikke længere kan rejse".

remar@kristeligt-dagblad.dk