Gæst i de døves verden

Det kræver sit at arbejde i en anden kultur. Men for døvepræst Lise Lotte Kjær er det netop en udfordring. Hun er meget optaget af anderledesheden og bliver beriget af det, hun her oplever

Ud over at være døvepræst er Lise Lotte Kjær daglig leder af Døves Kirke i København.
Ud over at være døvepræst er Lise Lotte Kjær daglig leder af Døves Kirke i København. . Foto: Lisbeth Hjort.

Man kan sige tingene på så mange måder, også når det bliver formuleret uden ord. Det ved om nogen døvepræst Lise Lotte Kjær, der i dag fylder 50 år. For hende spiller sanserne en stor rolle, og derfor føler hun sig privilegeret over at få lov til at være præst for de døve på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm.

"Jeg elsker at være på opdagelsesrejse hos de døve og til stadighed lære mere om, hvad der rører sig her. Derfor betegner jeg mig som en gæst i de døves verden, men den slags gæst, der føler sig så meget hjemme, at hun selv går ud i køkkenet og laver en kop kaffe," siger Lise Lotte Kjær.

Hun mestrer selv tegnsprog på et højt niveau og har været medinitiativtager til den første kirkelige studiekreds for døve i Danmark. Desuden har hun været med til at indføre tegnsprog som gudstjenestesprog, hvilket nærmest tredoblede antallet af kirkegængere.

"Tegnsprog er et fantastisk sprog, der egner sig godt til prædikener. Når jeg prædiker, kan jeg se folks ansigter, og det giver en anden form for dynamik. Tegnsproget er da også den største gave, jeg har fået, ud over min barnedåb og familie," siger hun og fortsætter:

"Jeg har en særlig kærlighed for at holde eksperimenterende gudstjenester på tegnsprog og lade visuelle virkemidler få plads ved kirkelige handlinger. Målet er at imødekomme moderne døves interesse for en forkyndelse, der tager afsæt i døves egen kultur."

Lise Lotte Kjær er født i Skjern i en familie, hvor kirkegang var naturligt. Naboen var en pensioneret præst, der havde det med at fremvise sin hebraiske bibel, og blandt andet denne handling fik Lise Lotte Kjær til allerede som barn at tænke på præstevejen.

Hun blev cand.theol. i 1990 fra Københavns Universitet, hvorefter hun i ni år var sognepræst. Først i Sigersted, Bringstrup og Gyrstinge Pastorat ved Ringsted, så i Avedøre og til sidst i den nu nedlagte Sjælør Kirke. For 11 år siden blev hun døvepræst, fordi hun har en naturligvis nysgerrighed efter andre kulturer.

"Jeg har særligt flair for at begå mig i andre kulturer, og det var kulturantropologiske studier i Det Nye Testamente, der fik mig til at blive døvepræst. Det job forudsætter en særlig evne til at sanse og forstå, hvad der rører sig i døvesamfundet," siger Lise Lotte Kjær.

Ud over at være døvepræst er hun daglig leder af Døves Kirke i København, og det gør, at hun en stor del af sin tid ikke taler på konventionel vis.

?Som døvepræst har jeg travlt og bruger meget tid på at køre i min bil. Jeg får lige så meget igen ved at være døvepræst, som jeg giver. Men jeg har tit behov for at finde min egen identitet og huske mig selv på, at jeg faktisk godt kan høre," siger Lise Lotte Kjær, der bruger løbeture såvel som strikketøjet som meditation.

Og giver det ikke ro nok, tager hun op til familiens røde træhus i Småland.

Lise Lotte Kjær bor i Herlev sammen med sin mand, Tom Kjær, der er præst på Herlev Hospital. Sammen har de tre sønner i alderen 17, 23 og 26 år.

Den runde dag fejres – naturligvis, fristes man til at sige – med åbent hus den 23. marts i Døves Kirke i København, og således vil hovedpersonen også være gæst til sin egen fødsesldag.

kirke@k.dk