Hjerneforskeren, der ikke giver slip

Tom Bolwig er en af Danmarks førende forskere i psykiatriens biologi. Og selvom han ikke længere er ansat på Rigshospitalet, har han ikke givet slip på hjerneforskningen. I morgen fylder han 75 år

Tom Bolwigs speciale er de biologiske forklaringer på psykiske lidelser.
Tom Bolwigs speciale er de biologiske forklaringer på psykiske lidelser. . Foto: .

Når man taler med psykiatriprofessor Tom Bolwig, skal man være koncentreret. For uanset om konversationen drejer sig om signalstoffer i hjernen eller en af hans andre interesser, for eksempel billedkunst eller jazzmusik, er det sjældent en stringent samtale: Bolwig forlader ofte sin hovedsætning og bevæger sig ud ad utallige sidespor og bisætninger.

Før man har bevæget sig tilbage til udgangspunktet, har man gerne gået otte kilometer, som en af hans nære venner formulerer det. Og tilføjer: Men det er altid utrolig spændende undervejs.

LÆS OGSÅ: Angsten kan være nødvendig for kunsten

Tom Bolwig har haft sin gang på Rigshospitalet, lige siden han kom dertil som ung læge i 1974, og selvom han for fem år siden faldt for aldersgrænsen for ansættelse, er hans arbejdsiver ikke blevet mindre.

Han arbejder stadig på adskillige forskningsprojekter, og han underviser unge speciallæger, ligesom han stadig er aktiv i sin private psykiatriske praksis. Og så rejser han meget både for at pleje internationale forskerkontakter, men også som foredragsholder på utallige konferencer verden over. Skal han selv bestemme, går rejsen dog oftest til New York og det er nok heller ikke nogen overraskelse, at netop forfatteren Paul Auster er blandt hans foretrukne.

Når man spørger hans hustru gennem mere end 50 år, tidligere chefpsykolog Birthe Bolwig, om, hvad der har ændret sig, siden Tom Bolwig stoppede på Rigshospitalet, ler hun og svarer: Jeg mærker ikke den store forskel. Han arbejder lige så meget som førhen.

Der er dog blevet lidt mere tid til at tegne og male samt dyrke alle de andre ting, han holder af. Blandt andet samvær med sine to børnebørn, en pige og en dreng på henholdsvis 14 og 9 år. Jeg er en bifigur, konstaterer Birthe Bolwig og fortsætter: Det er altid farfar først.

Ægteparret gæster alle de kunstudstillinger, de kan komme i nærheden af både herhjemme og i udlandet, ligesom Tom Bolwig er meget optaget af jazzmusik og er en trofast biografgænger. Når det gælder film, er han efter sigende et omvandrende leksikon af viden.

En af de film, Tom Bolwig dog bryder sig allermindst om, er Milos Formans Gøgereden fra 1974. De fordomme, filmen efter hans mening udbredte om psykiatrien, skabte behandlingsangst blandt patienter, som har gjort skade i årtier. Og netop fordomme om psykisk sygdom og behandlingen af den, er noget, Tom Bolwig hele sin karriere har arbejdet ihærdigt på at nedbryde.

Hans speciale er de biologiske forklaringer på psykiske lidelser, og han har blandt andet været pioner inden for elektroterapi og stået bag etableringen af Angstklinikken på Rigshospitalet, hvor han var leder frem til 2007. Han har også været flittigt brugt som formidler i medierne, fordi han forstår at bryde kompliceret forskning ned i forståelige termer. Desuden er han aldrig gået af vejen for at kritisere systemet, hvis han fandt det nødvendigt. Hvorfor han naturligt nok har været medstifter af Dansk Selskab til Sikring af Lægers Ytringsfrihed i 2001. Formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt kalder ham gammeldags vidende:

Han er vidende i ordets allerbedste forstand, hvor viden er en dyd. Selvom han har et ekspertområde, er han en af dem, der ved mest om andres områder. Og så er han en poetisk sjæl med stor viden om litteratur, billedkunst og musik i klassisk forstand et intellektuelt menneske, som er åbent og nysgerrigt over for verden omkring sig ikke kun fagligt, men i det hele taget.