Hun løser problemer ad naturens veje

Renate Müller fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet er dette års modtager af ”Science Erhvervspris 2015”

Renate Müller er internationalt kendt for sit arbejde og er ofte gæst på konferencer rundt om i verden. Samtidig søger hun at skabe forbindelse mellem sine studerende og erhvervslivet uden for universitetet.
Renate Müller er internationalt kendt for sit arbejde og er ofte gæst på konferencer rundt om i verden. Samtidig søger hun at skabe forbindelse mellem sine studerende og erhvervslivet uden for universitetet. . Foto: Københavns Universitet.

Årets ”Science Erhvervspris 2015” uddeles af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og modtageren er professor Renate Müller fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, PLEN. Prisen, der er på 75.000 kroner, gives for hendes arbejde inden for plantevidenskab og hendes evne til at omsætte sin forskning til konkrete miljøvenlige produkter og teknologier for gartnerier og landbruget.

Nutidens forbrugere er meget miljøbeviste. De foretrækker, at planter og blomster bliver dyrket uden eller med meget få sprøjtemidler. Men kan det lade sig gøre at producere pæne, kompakte planter for eksempel uden brug af væksthæmmere, også kendt som stråforkortere? Det arbejder professor Renate Müller ihærdigt på. Hun forsker blandt andet i alternativer til de kemiske væksthæmmere og har udviklet ”en naturlig teknik”, som hjælper med at regulere plantevæksten på en miljøvenlig måde. Hendes arbejde er til stor gavn for erhvervslivet og samtidig i tråd med forbrugernes krav om produkter, der ikke indeholder kemi i større mængder. Renate Müller har sammen med sin forskergruppe udviklet en teknologi, som gør det muligt at overføre gener fra en naturligt forekommende bakterie til blomster og andre prydplanter.

Renate Müllers forskning og udvikling af nye teknikker som alternativer til pesticider åbner for store muligheder i industriel sammenhæng. Hun har indleveret to patentansøgninger sammen med erhvervspartnere og er dybt engageret i samarbejde med såvel større som mindre virksomheder for at spare på de kemiske stoffer til glæde for mennesker og naturen.

Renate Müller er uddannet som hortonom fra både Gei-senheim i Tyskland og Københavns Universitet (tidligere Landbohøjskolen). Inden sin forskerkarriere havde hun i mange år arbejdet i et firma med fem større gartnerier i Tyskland, hvor hun er født.

Renate Müller fik sin ph.d.-grad fra Københavns Universitet i 2000, hvor hun siden har forsket og undervist, og hun blev professor i 2012. I sit arbejdsliv sætter hun især pris på at arbejde med unge mennesker, der læser for eksempel agronomi eller bioteknologi.

Renate Müller bor i Malmø. Hun er gift og har en voksen søn. Fritiden anvendes blandt andet på ture i naturen, løb og læsning.