Hospicechef: Jeg har en stålsat holdning til, at vi ikke skal sige ja tak til aktiv dødshjælp

Hospicechef Herdis Hansen er nyudpeget medlem af Det Etiske Råd . Fra sit arbejde kender hun til de etiske dilemmaer, døden stiller. Fra sit liv i Vestjylland og Norge har hun lært at elske naturen. Begge dele har givet hende værdier, hun bærer med sig ind i arbejdet

Herdis Hansen, chef for Anker Fjord Hospice i vestjyske Hvide Sande, er et af seks nye medlemmer af Det Etiske Råd, som blev udpeget i går. –
Herdis Hansen, chef for Anker Fjord Hospice i vestjyske Hvide Sande, er et af seks nye medlemmer af Det Etiske Råd, som blev udpeget i går. – . Foto: Ole Mortensen.

Det danske ord etik kommer af det græske ord ethikos. Etik er overvejelser over moralens grundlag. Det er læren om bør , siger Herdis Hansen, chef for Anker Fjord Hospice i vestjyske Hvide Sande og et af seks nye medlemmer af Det Etiske Råd, som blev udpeget i går.

”Når man har fulgt det etiske bud, er der sådan set ikke mere at tale om. Så det gælder om at finde frem til ’bør’, og hvad det skal omfatte. Jeg vil møde ind og lytte med åbent sind og hjerte og mærke efter, hvordan de forskellige problemstillinger klinger med de værdier, jeg repræsenterer,” siger hun om det arbejde, der skal starte til nytår.

For Herdis Hansen har både holdninger og værdier, og flere af dem rammer direkte ned i tidens mest højspændte etiske debatter. Det gælder for eksempel diskussionen, om et menneske skal have ret til aktiv dødshjælp.

Fra Anker Fjord Hospice har Herdis Hansen et nært kendskab til livet, når det ebber ud. Hendes svar er et afgjort nej til, at et menneske må få taget livet på begæring.

”Jeg har en stålsat holdning til, at vi ikke skal sige ja tak til aktiv dødshjælp, for dermed fjerner du ikke lidelsen, men det menneske, der lider,” siger hun med et kerneargument mod dødshjælp – og forankrer det straks i konkret erfaring.

”Vi har mange patienter og pårørende, der for eksempel spørger, om vi ikke kan give noget mere smertestillende, eller at nu magter de ikke mere. Så siger vi: ’Vi kan ikke stoppe det for dig, men hvorfor har du de tanker?’. Vi lytter til deres ønsker, og i langt de fleste tilfælde får vi en god samtale, og de kommer frem til, at det alligevel ikke var en løsning. Med aktiv dødshjælp giver man afkald på en værdifuld tid, man har, når man skal tage afsked med mennesker, man holder af. Man kan sige tak og dele minder, man har haft eller sige undskyld, hvis man har brug for det. Det kan være en sårbar proces, men hvis man får hjælp til den, giver det noget værdifuldt på den anden side,” siger hun.

Taknemmeligheden – over livet og relationerne – har Herdis Hansen med sig fra sit barndomshjem. Hun blev født i 1963 som ældste barn af tre og voksede op på sin fars gård.

”Han sagde altid, at vi har et lille ord, og det er tak, og det skal vi huske at bruge og være taknemmelige for, hvad vi får givet, og hvem vi er sammen med,” husker hun.

Hun gik i gymnasiet , på sygeplejeskolen og blev gift med sin mand, automekanikeren Michael. I 14 år boede parret i Oslo, før de vendte hjem til Vestjylland.

Stemmen synger på vestjysk, endelserne snappes af, ordene er korte, men bløde. Vidderne både her og i Norge har også skærpet de værdier, hun tager med sig ind i rådet.

”Jeg tog det med fra Norge, at jeg blev meget glad for norsk natur; at vandre i fjeldene, der var højt til himlen, og jeg følte mig lille i noget stort. Det er jeg stadig afhængig af. Jeg er meget optaget af miljø, bæredygtighed og den måde, vi behandler moder jord på,” siger hun.

Men Herdis Hansen er lige så eventyrlysten, som hun er jordnær. Hun skiftede fra et job som afdelingssygeplejerske på intensivafdelingen på Holstebro Sygehus til Anker Fjord Hospice for 10 år siden, fordi hospicet skulle bygges, og hun kunne være med til at definere, hvilket sted det skulle være.

”Jeg er udpræget entreprenør,” fastslår hun selv – og er i samme ånd åben over for de fremskridt, forskning og videnskab bringer med sig, og som tvinger mennesker ud i nye overvejelser om, hvad man medicinsk og teknologisk kan – i forhold til hvad man netop bør.

”Jeg håber, andre vil sige, at jeg er både meget nysgerrig og meget undrende af natur. Jeg tror, det er kvaliteter, der bør kendetegne Det Etiske Råd. For vi lever i en verden i evig forandring, og vi kan ikke bare lade som om, at tiden står stille,” siger hun.

Herdis Hansen bor i Staby vest for Holstebro og har tre voksne børn med sin mand Michael Møller Jensen: Sebastian, Thea og Jonathan. Hun er udpeget til Det Etiske Råd af miljø- og fødevareministeren, Esben Lunde Larsen.