Katrine Winkel Holm - værdidebattens skarpe tunge

En af teologen og debattøren Katrine Winkel Holms mærkesager er teologiens ret og pligt til at tage til genmæle mod tidstypiske tendenser, som vil nedbryde kristendommen. I morgen fylder hun 40 år

Debattør Katrine Winkel Holm er en af de teologer i Danmark, som forstår at trænge igennem i den offentlige debat. --
Debattør Katrine Winkel Holm er en af de teologer i Danmark, som forstår at trænge igennem i den offentlige debat. --. Foto: Kristian Djurhuus.

Hun forstår virkelig at sætte en dagsorden og stille tingene op, så alle kan være med. En dygtig teolog og debattør, som bruger provokationen til at trænge igennem i debatten, lyder et skudsmål. Tidehvervsk drøvtyggeri med forudsigelige og uigennemtænkte argumenter, der ikke for alvor er bid i, lyder til gengæld et andet.

Teolog og debattør Katrine Winkel Holm deler vandene, som Moses delte Det Røde Hav. I morgen kan hun holde 40-års-fødselsdag i toppen af forskellige top 10-debat-lister som en af landets skarpe og fremtrædende debattører inden for kirke og religion. Hun er en del af den generation af kvindelige teologer, som har fundet sig en fremskudt plads i mange forskellige medier i de seneste par år – alle med hver deres veltilrettelagte stil, som selvfølgelig har tilhængere og modstandere.

Katrine Winkel Holms stil er den gamle tidehvervske og yderst polemiske stil, som hendes far, Søren Krarup, er arketypen på, og som hun har valgt at lægge sig tæt op ad. Nogle begriber ikke den placering i debatten – og senest i Danmarks Radios bestyrelse – som Katrine Winkel Holm har fået. Mens andre finder hendes hårdtslående udmeldinger forfriskende i en kirkelig debat, hvor man efterhånden er blevet alt for pæne ved hinanden.

Med overskrifter som "Fasthold frihed til at krænke", "Åndeligt set kan kristendom og islam aldrig leve i fred" og "Kirke, kend din plads" får Katrine Winkel Holm fyret så meget krudt af, at nogle af kuglerne returnerer mod hende selv. Det giver dog ikke søvnløse nætter hjemme i huset i den gamle missionske højborg Haslev, hvor hun bor sammen med sin mand, læge Jonas Winkel Holm, og deres tre børn.

Stikord i Katrine Winkel Holms arsenal har altid været islamkritik, forsvar for ytringsfriheden, afskaffelse af blasfemiparagraffen, og senest modstand mod en officiel kirkelig velsignelse af to homoseksuelle. Hun definerer sig selv som "kulturkonservativ", og det har uden tvivl banet vejen ind i Danmarks Radios bestyrelse, hvor hun viderefører den værdikamp, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blæste i gang, men som hun synes har tabt pusten. Interessant nok har hun også stillet sig op som en helhjertet forsvarer for det altid omdiskuterede kirke- og kristendomsstof.

Katrine Winkel Holm grundlagde i 2004 Trykkefrihedsselskabet sammen med journalist og forfatter Lars Hedegaard, som kom ud i en medieorkan, da han sagde, at "muslimer voldtager deres egne børn". En "research", som selv Katrine Winkel Holm havde svært ved at forsvare. I 2006 var hun desuden medstifter af Islamkritisk Netværk.

Ud fra disse bastioner forsvarer Katrine Winkel Holm det danske samfund mod sekularismen og "ateisme, uvidenhed og islamisering", og står for en slags kirkens genmæle: "Men hvis teologer og præster i dovenskab og konfliktskyhed afstår fra teologiens genmæle, ja, så ligger vi, som vi har redt. Så har vi fået den ateisme, vi fortjener," har hun skrevet i det grundtvigske Dansk Kirketidende.

Katrine Winkel Holm er opvokset i præstegården i Seem, men flyttede til København, hvor hun blev teologisk kandidat i 1997. Hun har haft forskellige studieophold i udlandet, et par vikariater som sognepræst, underviser på Folkeuniversitetet og har udgivet bogen "Det Gamle Testamente som teologisk problem".

vincents@kristeligt-dagblad.dk