Klimakriger med kirkeligt dna

Den tidligere konservative toppolitiker Connie Hedegaard har interesseret sig for klimaet i årtier. Som optakt til klimatopmødet, der begynder i dag, lægger hun ikke skjul på sin kritik af regeringens miljø- og klimapolitik

Tidligere klimakommisær Connie Hedegaard er formet af sin kristne arv. Følger man den kristne etik, er man bedre stillet som menneske, har hun blandt andet sagt.
Tidligere klimakommisær Connie Hedegaard er formet af sin kristne arv. Følger man den kristne etik, er man bedre stillet som menneske, har hun blandt andet sagt. . Foto: Scanpix.

Klimakæmper Connie Hedegaard er et kristent menneske. Men hendes kamp for klima og miljø er ikke drevet af religion, men snarere et ideal om, at man som menneske er forpligtet ud over sig selv.

”Vi har fået givet noget, som skal gives videre i samme stand til dem, der kommer efter os. Den holdning er vævet sammen med min forståelse af konservatismen; at forandre ting for at bevare dem,” har den konservative politiker tidligere udtalt i et interview til Danmarks Naturfredningsforening.

Og selvom hun sidste år stoppede som EU's klimakommissær har hun ikke lagt sin indsats for klimaet på hylden.

Som optakt til FN's årlige klimatopmøde, der begynder i dag i Paris, har 55-årige Connie Hedegaard luftet sin kritik af regeringens besparelser på klima- og miljøområdet, ligesom hun har advaret om de klimamæssige konsekvenser, det kan få, hvis vi ikke får tænkt vækstbegrebet om og i stedet udelukkende fokuserer på at øge forbruget.

Hendes interesse for klima og miljø har mange år på bagen.

Da Connie Hedegaard i 1984 blev valgt ind i Folketinget for De Konservative var hun 23 år og dermed den yngste politiker til at blive valgt til Folketinget dengang. Allerede dengang var det på tale at gøre hende til klimaordfører. Men som det fremgår af journalist Kurt Strands portrætbog om hende var partiets gruppeformand dengang alligevel nervøs for, at det ville betyde en alt for radikal ændring af partiets klimapolitik. Partiet risikerede at blive meldt ind i Greenpeace, blev det konstateret med et smil på læben.

Efter en afstikker til det journalistiske liv hos Berlingske og senere Danmarks Radio, hvor hun blandt andet var studievært på DR2, vendte Connie Hedegaard i 2004 tilbage til politik og blev miljøminister under Anders Fogh Rasmussens regering. Senere fulgte poster som minister for nordisk samarbejde og klima- og energiminister, indtil hun i 2010 blev klimakommissær i EU. Kort før, i 2009, havde hun ledet den berømte klimakonference i København. I dag er hun formand for klimatænketanken Concito og formand for den internationale miljøfond KR Foundation, ligesom hun rådgiver den borgerlige norske regering i grøn omstilling.

Fra barnsben er hun opdraget til at gøre sig umage og arbejde hårdt. Hun voksede op i en politisk engageret familie i Holbæk med forældre, der var medlemmer af den konservative vælgerforening. De lærte hende værdien af at give sig fuldt ud, og det gjorde hun blandt andet i forældrenes forretning ”Munkholm iskiosk” og som leder for yngre KFUK-spejdere.

Om det var i barndomshjemmet, i den kirkelige spejderorganisation eller i partiet De Konservatives slagsord ”Gud, konge og fædreland”, at Connie Hedegaard fandt interesse for kristendommen er ikke blevet oplyst, men i bogen ”For alt hvad du har kært: om tro og kristendom” lagde hun ikke skjul på, at troen ligger dybt i hende:

”Den kristne arv er en del af min arv, og jeg tror, at hvis vi følger De Ti Bud, kærlighedsbudskabet og 'giv kejseren, hvad kejserens er' og den etik, der ligger bag kristendommen, er vi ganske enkelt bedre stillet.”

Connie Hedegaard bor i Hellerup nord for København med sin mand, journalist Jacob Andersen. Parret har to voksne sønner.