Kompromisløs forsker med bløde sider

Mikael Rothstein er både kompromisløs forsker og en hjertevarm ven. I morgen fylder han 50 år

Mikael Rothstein fylder 50 år i morgen. Til august tager han igen til Borneo for at beskrive penan- folket. --
Mikael Rothstein fylder 50 år i morgen. Til august tager han igen til Borneo for at beskrive penan- folket. --. Foto: Michael Bothager .

Der er ingen tvivl om, at religionshistoriker, lektor og ph.d. Mikael Rothstein ville forsvare den danske folkekirke, hvis den var undertrykt og i mindretal, siger en ven og kollega. Men som religionsmagten er fordelt i dagens Danmark, har den kompromisløse og lynende intelligente forsker et noget anstrengt forhold til landets største trossamfund. Både til præsternes akademiske status og den magtfaktor, folkekirken i hans øjne også er. For teologi er religion, ikke videnskab om religion.

LÆS OGSÅ: Religion er uinteressant

Og han har et nærmest medfødt talent for at formidle sine synspunkter i medierne.

Mikael Rothstein, som fylder 50 år i morgen, får fra alle sider stor anerkendelse for at være den banebrydende enmandshær, der gjorde nyere religioner til et seriøst videnskabeligt forskningsområde.

"Det var på et tidspunkt, hvor religioner enten skulle være døde eller fra fjerne lande, før de var interessante," siger en ven og kollega.

"Han rev nærmest området om de nye religioner ud af hænderne på Johannes Aagaards Dialogcentret," siger en kollega.

I de senere år har det været indfødte religioner, han sideløbende har beskæftiget sig intenst med, nærmere bestemt feltarbejde i Borneo, hvor han som den første forsker beskriver penanfolket.

"Jeg studerer nogle af verdens sidste jæger- og samlerfolk, før de forsvinder på grund af træfældning og kristen mission," siger Rothstein selv.

Og tilføjer, at de religionsformer, vi tror, er evige i dag, også forsvinder på et tidspunkt.

I 2007 ramlede Rothstein ind i voldsom modstand, blandt andet efter en debat om Ungdomshuset, som han forsvarede. Stormen var så voldsom, at han trak sig ud af mediebilledet.

"Jeg har intet imod, at jeg ikke er elsket af alle. Men når jeg føler mig castet i en rolle, hvor jeg kun skal mene én ting, så er det på tide at stoppe. Og når det kommer til at fylde både arbejdsliv og fritid, så er det ikke det værd," siger han.

Mikael Rothstein har også en anden side end den kompromisløse: Et vidunderligt, intelligent menneske, som er både hjertelig, omsorgsfuld og storsindet med ros til både kolleger og de studerende, som for de flestes vedkommende synes, de har fået en fantastisk engageret lærer – sådan lyder er et kort resumé af alle roserne.

Mikael Rothsteins karriere er foregået på Københavns Universitet. Han blev ph.d. i 1993, og lektor fra 2001. Dog tog han orlov fra universitetet i et år fra 2009 for at være akademisk altmuligmand på Skolerne i Oure, hovedsageligt højskolen.

Rothstein er også en habil tegner, sanger, ornitolog og målmand på et fodboldhold, som også tæller sønner og nevøer.

Mikael Rothstein hverken ryger eller drikker, men vil ifølge venner gerne have god mad, bare han ikke skal klæde om til det – jakkesæt er ikke hans kop te, hedder det.

"Til en årlig middag på en restaurant bestod bordpynten af kålstokke med masser af blade. Da tjeneren kom med regningen, undskyldte han meget, at han ikke havde opdaget, at borddekorationen så lidt mærkelig ud. Det viste sig, at Mikael havde spist den ene side," siger en kollega og ven.

Privat har Mikael Rothstein levet sammen og været gift med Mie i 27 år. De har to børn. En skildpadde har dog fulgt Rothstein endnu længere, nemlig siden han var 14.

benteclausen@k.dk