Kristen minister i modvind

Den nyudnævnte videnskabsminister, 36-årige Esben Lunde Larsen, er kommet ud i en mediestorm, som kristendomskyndige iagttagere finder chokerende

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) er gerådet i stormvejr på grund af et interview i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han talte om sin tro på en skabende Gud.
Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) er gerådet i stormvejr på grund af et interview i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han talte om sin tro på en skabende Gud. Foto: Tony Brøchner.

Venstres Esben Lunde Larsen er den hidtil højest uddannede uddannelses- og forskningsminister, populært kaldet videnskabsminister, der har siddet på posten. Men i disse dage bliver han hængt til tørre med sarkastiske bemærkninger eller ramaskrig, især på de sociale medier, fordi han både er ”videnskabens minister” og et kristent menneske, der tror på en skabende Gud.

En af de mange kommentarer har for eksempel lydt således: ”Åh nej, vi har fået en videnskabsminister, der tror på himmelnisser.” Og fra det satiriske magasin RokokoPosten forlød det: ”Himmelens og jordens skaber afviser i et eksklusivt interview, at Danmarks nye videnskabsminister er et produkt af intelligent design.”

Mange af kommentarerne handler om, at man ikke både kan være videnskabsminister og samtidig tro på en skabende Gud. Og at de to ting er uforenelige.

Den 36-årige vestjyde voksede op i Skjern, hvor hans forældre drev et landbrug, og hvor de politiske diskussioner var en del af måltidet. Med andre ord: det gamle Venstre.

Han har nærmest været politiker og politisk interesseret det meste af sit liv. En af Esben Lunde Larsens partifæller, kirke- og kulturminister Bertel Haarder, kalder ham for et grundigt, seriøst og agtet medlem af folketingsgruppen.

”Han har ikke bare gjort sin uddannelse færdig, han har også skrevet ph.d. om Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Jeg var selv til stede ved forsvaret,” siger Bertel Haarder.

Esben Lunde Larsen er i Ugebrevet A4 blevet kåret som et af Folketingets mest respekterede medlemmer - kun overgået af Bertel Haarder, der iøvrigt mener, at debatten om ”tro kontra videnskab” er totalt forvrøvlet.

”Den er lige så forvrøvlet som diskussionen om, hvorvidt Danmark er et kristent land. Men begge debatter er nyttige, for uvidenheden om kristendommen kender ingen grænser,” siger han.

Esben Lunde Larsen er også optaget af forfulgte kristne, både i Danmark og ude i verden. Dels ved at arbejde for at sikre muslimske asylsøgere herhjemme ret til at konvertere i asylcentrene uden at blive chikaneret, dels ved at arbejde politisk for, at de kristne grupperinger i Mellemøsten bliver beskyttet, så hele trossamfund ikke forsvinder i konflikterne i området.

Esben Lunde Larsen er ud over at være politiker også hjælpepræst i Bøvling Valgmenighed. Han gik ind i lokalpolitik og blev valgt til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2005. Tre år senere blev han folketingskandidat i samme kommune.

Esben Lunde Larsen er et meget privat menneske, og han udtaler sig ifølge sine politiske rådgivere kun offentligt om politiske emner.

Men han har også kulturelle interesser. Han forsøger, skriver han om sig selv, at gå i Danmarks Radios Koncerthuset, Operaen og Det Kongelige Teater for at holde sig opdateret kulturelt. Og en gennemblæsning ved Ringkøbing Fjord er heller ikke at foragte.