Kvinden, der valgte familien over karrieren

35-årige Anne-Mette Karstad mærkede andre kvinders vrede, da hun offentligt sagde, at hun havde opgivet sit designerjob for sin datters skyld. I dag fejrer hun kvindernes kampdag

Jeg føler ikke, jeg har forrådt kvindekampen. Jeg går 100 procent ind for ligestilling, men jeg mener, at vi i hele ligestillingsdebatten har mistet fokus på børnene og på omsorgen, siger Anne-Mette Karstad. Foto: Lars Sohl
Jeg føler ikke, jeg har forrådt kvindekampen. Jeg går 100 procent ind for ligestilling, men jeg mener, at vi i hele ligestillingsdebatten har mistet fokus på børnene og på omsorgen, siger Anne-Mette Karstad. Foto: Lars Sohl.

Når kvindernes internationale kampdag i dag bliver markeret, vil 35-årige Anne-Mette Karstad fra Vesterbro i København være blandt deltagerne, som kæmper for kvinders ret til frit at vælge, hvad de vil med deres liv.

Uanset om valget så favoriserer karrieren eller omsorgen for deres børn. I hendes optik er det nemlig, hvad feminismebegrebet går ud på, og som hun altid selv har kæmpet for. Retten til at vælge selv. For nylig gik det op for hende, at ikke alle er enige i hendes tolkning.

For præcis en måned siden medvirkede Anne-Mette Karstad i et interview i Politiken, hvor hun fortalte om, hvordan hun havde sat sin egen karriere som designer i bero for at kunne tilbringe mere tid sammen med sin toårige datter, Pippi.

Selv opfattede Anne-Mette Karstad det som forholdsvis ukontroversielt, at hun for en periode havde lagt jobbet som produkt- og tekstildesigner hos virksomheden Greengate på hylden for i stedet at være handicaphjælper 10 timer om ugen og læse HF-fag. Et bytte, der gør, at hun kan aflevere sin datter sent og hente hende tidligt i vuggestuen. Imens arbejder hendes kæreste, Lars, fuld tid som fotograf og designer.

Interviewet med hende blev heftigt debatteret og delt vidt og bredt på de sociale medier. Mange kommentarer kom fra andre kvinder og erklærede feminister, der mente, at Anne-Mette Karstad svigtede sit køn og kampen for ligestilling ved at sætte karrieren på pause.

”Jeg føler ikke, jeg har forrådt kvindekampen, og jeg har en kæmpe respekt for alle de kvinder, der er gået foran. Jeg går 100 procent ind for ligestilling, men jeg mener, at vi i hele ligestillingsdebatten har mistet fokus på børnene og på omsorgen. Jeg mener bestemt, at vi kvinder hører hjemme på arbejdsmarkedet, men i en tid, hvor man konstant skærer på normeringen i daginstitutionerne, er jeg ikke tryg ved at aflevere min datter i institution 10 timer om dagen. Mange steder hersker der decideret horrible forhold,” siger Anne-Mette Karstad.

Anne-Mette Karstad havde regnet med, at hun ville være tilbage i sit gamle job, allerede da Pippi var otte måneder gammel. Indtil hun fik sin datter, var hun i den grad karrierekvinde, der elskede at arbejde. Hun blev uddannet fra Kolding Designskole i 2004 og fik blandt andet udstillet et projekt på det anerkendte kunstmuseum MoMa i New York.

Efter studierne boede hun i seks år i Beijing, hvor hun var chef for designafdelingen i en tekstilvirksomhed. I den periode arbejdede hun som minimum 60 timer om ugen.

For seks år siden slog hun sig ned i København og fik fuldtidsjob hos virksomheden Greengate. Så da hun under sin barsel med Pippi kunne mærke, hvordan hun slet ikke havde lyst til at sende datteren af sted til lange dage i institution, overraskede det også Anne-Mette Karstad selv.

”Det var en lang beslutningsproces, hvor jeg havde utroligt svært ved at finde ud af, hvad der var rigtigt. Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne være omsorgsfuld mor og ambitiøs karrierekvinde på samme tid.”

Hendes egen barndom var lige omvendt, hvad det angår. Anne-Mette Karstad voksede op på Fanø som den ældste i en børneflok på tre. Hendes far var sømand og på langfart i måneder, så det var naturligt, at hendes fuldtidsarbejdende mor afleverede sine tre børn i institution.

Selvom Anne-Mette Karstad udelukkende har gode minder fra sin egen børnehavetid, overbeviste det hende ikke om, at hendes datter også skulle have lange dage i vuggestue, da institutionslivet har ændret sig meget i de 35 år. Hun regner med at få et fuldtidsjob igen, når Pippi er blevet større, men lige nu nyder hun at kunne hente datteren tidligt og have overskud og tid med hende. Madlavning og bagning er en af deres fælles passioner.

De første dage efter, at artiklen var blevet bragt i Politiken, var Anne-Mette Karstad chokeret over de negative kommentarer, hun havde fået med på vejen. Samtidig var hun rørt over de flere hundrede henvendelser, hun også havde fået fra kvinder, som kunne sætte sig i hendes sted, og som også havde mere end svært ved at finde den berømte balance mellem karriere og familieliv.

Det har medført, at hun nu arbejder på at lave en gratis guide på nettet, der skal hjælpe kvinder til på et neutralt grundlag at træffe et velfunderet valg om, hvad de vil med deres arbejdsliv efter endt barsel.

Og det er lige så rigtigt at ville prioritere karrieren, som det er at blive hjemmegående husmor i en periode, understreger Anne-Mette Karstad og siger:

”Jeg håber, at vi i dag kan fejre kvindernes internationale kampdag og ikke kvindernes interne kampdag, som, jeg synes, det ofte ender med at være i debatten.”