Luciabrud med X Factor

Cecilie Kjeldal har sunget i kirkekor, er vild med volleyball og er en af årets luciabrude. Til daglig går hun i 7. klasse i Taastrup

Bestilt optagelse til kristeligt dagblad Luciaoptog på Tåstrup Real skole. Cecilie Kjeldal er Luciabrud for andet år i træk, så hun er helt rolig ved det. (Foto: Lars Helsinghof/SCANPIX DANMARK 2008). (Foto: Lars Helsinghof/Scanpix 2008). (Foto: Lars Helsinghof/Scanpix 2008)
Bestilt optagelse til kristeligt dagblad Luciaoptog på Tåstrup Real skole. Cecilie Kjeldal er Luciabrud for andet år i træk, så hun er helt rolig ved det. (Foto: Lars Helsinghof/SCANPIX DANMARK 2008). (Foto: Lars Helsinghof/Scanpix 2008). (Foto: Lars Helsinghof/Scanpix 2008). Foto: Lars Helsinghof.

Luften er tung og lummer i musiklokalet på Taastrup Realskole, selvom klokken kun er 07.54. Lugten af sved blander sig med den lyse, men kraftfulde korsang, der kommer fra de 36 piger, som netop har varmet op til morgenens store event: luciaoptoget.

Luciauniformen sidder perfekt på dem alle sølvglorie i håret, lang hvid kjole, rødt silkebånd om maven og foldede hænder om et stearinlys. Men i forreste række skiller Cecilie Kjeldal fra 7. klasse sig ud fra mængden. Hun er nemlig dagens luciabrud og markerer sig ved at være to hoveder højere end de små piger, der står ved siden af hende. Samtidig adskiller hun sig, fordi hun bærer en grankrans med fire stearinlys ovenpå sit skulderlange, lyse hår.

Cecilie Kjeldal er et af de mange børn, der skal føre an i årets lucia-optog. En festlig begivenhed, der i disse dage afholdes rundt omkring på landets skoler, plejehjem og andre institutioner til glæde for børn, stolte forældre og ensomme ældre. Anledningen er festdagen for den kvindelige helgen Santa Lucia, der traditionen tro markeres den 13. december. Traditionen med optoget blev dog først indført fra Sverige til Danmark i krigsåret 1944. Her blev det til en lysfest, der skulle minde danskere om den frie verden uden for landets besatte grænser.

Baggrunden for luciadagen går Cecilie Kjeldal dog ikke højt op i. For hende handler det mere om, at hun skal have tjek på de rette trin og huske både tekster og tempo. Hun er kun en lille smule nervøs før optoget, for den unge skolepige har nemlig været luciabrud to gange før. Og hun synes, det er fedt.

Det betyder jo, at man går forrest og har en flot krans i håret, siger hun stolt.

Men det er også skægt, selvom man ikke er brud, slår hun fast og afslører hermed, at hun har været med i skolens luciaoptog gennem de sidste fem år.

Det er nemlig sjovt og hyggeligt at mødes i koret og synge sammen, siger den 13-årige Cecilie Kjeldal.

I musiklokalet øver koret de sidste par sange, inden de skal optræde for resten af skolens elever og lærere. Deeejlig er jooorden, prææægtig er Guds hiiimmel , synger Cecilie Kjeldal og alle de andre små og store korpiger. De bliver akkompagneret af klaverspil udført af Poul-Erik Høyer, der er tidligere musiklærer på Taastrup Realskole, og som i anledningen af luciaoptoget er blevet headhuntet til at sidde ved tangenterne.

Han mener, at Cecilie Kjeldal er en rigtig god luciabrud, fordi hun er stabil og ikke bliver alt for nervøs.

Det er en vigtig egenskab, når man er den, der går forrest og styrer slagets gang. Det er jo hende, det hele afhænger af, siger Poul-Erik Høyer entusiastisk.

Cecilie Kjeldal bruger fritiden på både fitness og volleyball, men sang har dog en særlig plads i hendes liv. Hun synger derfor fast i skolens kor og har tidligere været med i koret i Rønnevang Kirke i Taastrup. Den 13-årige pige lægger da heller ikke skjul på, at hun drømmer om en dag at synge for de danske seere i et talentshow som X Factor.

Jeg ville gerne stille op nu, men jeg er desværre ikke gammel nok endnu, siger Cecilie Kjeldal, der forklarer, at hun må vente to år, før hun må deltage i det populære underholdningsprogram, der netop har kørt på DR.

Den unge teenager har dog også andre planer for fremtiden end en mulig karriere som popstjerne. Til daglig bor hun med sine forældre i Taastrup, men når folkeskolen er et overstået kapitel, vil hun gerne rejse til USA for at gå på high school.

Jeg tror, det er rigtig spændende. Jeg vil nemlig gerne blive god til at tale engelsk, fordi jeg har familie i London, forklarer hun.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

13-årige Cecilie Kjeldal er en af landets mange Lucia-brude. De fleste Lucia-optog foregår i dag, men Cecilie sang dog allerede ”Santa Lucia” på Taastrup Realskole forleden. –
13-årige Cecilie Kjeldal er en af landets mange Lucia-brude. De fleste Lucia-optog foregår i dag, men Cecilie sang dog allerede ”Santa Lucia” på Taastrup Realskole forleden. – Foto: .