Med Kierkegaard som livsledsager

Maja Lisa Engelhardt, som i dag fylder 60 år, er en af landets mest anerkendte billedkunstnere. Hun er formet af Bibelen, filosof og teolog Søren Kierkegaard og nordvestsjællandsk natur

Maja Lisa Engelhardt modtog i 2009 Kristeligt Dagblads Pris. Hun fylder 60 år i dag. –
Maja Lisa Engelhardt modtog i 2009 Kristeligt Dagblads Pris. Hun fylder 60 år i dag. – . Foto: Leif Tuxen.

Maja Lisa Engelhardts barndomshjem var turbulent. Hendes mor var alkoholiker og psykisk ustabil, og hendes far var fraværende. Den internationalt anerkendte billedkunstner, som i dag fylder 60 år, husker, hvordan hun allerede som 10-årig måtte tage forældrerollen på sig over for sine yngre søskende.

At hjemmet var utrygt betød, at hun begyndte at søge mod andre ting, der gav hende fred og glæde, og begge ting fandt hun, når hun tegnede, malede og gik ture i naturen på Kalundborg-egnen. I mødet med naturen blev hun overbevist om, at en skaber måtte findes.

På den måde var flugten fra det ustabile barndomshjem med til at skrive de to største overskrifter for Maja Lisa Engelhardts liv: tro og kunst.

Hun er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 1980 og debuterede i 1985 med udstillingen ”Klædebon” i Nikolaj Kirke i København. Det blev en opsigtsvækkende debut, og lige siden har hun gjort sig bemærket som en af landets mest fremtrædende landskabsmalere.

Hendes abstrakte ekspressionistiske udtryk dominerede fra begyndelsen hendes billeder, der hele tiden har haft Bibelens fortællinger og landskabet som centrale motiver. Hun har sagt, at hun særligt holder af hjemstavnen Nordvestsjællands natur.

Gennem de senere år er hun desuden blevet kendt som en af landets førende kirkekunstnere. Hun har udsmykket 27 kirker i Danmark og tre i USA. Et af hendes mest omtalte kirkeudsmykningsprojekter er bronzeporten til Viborg Domkirke, der i 2012 blev afsløret og indviet af dronning Margrethe.

Maja Lisa Engelhardt var også involveret, da Bibelselskabet for to år siden fejrede 200 år og udgav bogen” Bibelens største fortællinger”. Til denne udgivelse stod hun for over 50 værker – såkaldte monotypier – som denne avis’ anmelder kaldte ”fremragende” og ”intens nydelse for øjet”.

Det religiøse kom som sagt ind i Maja Lisa Engelhardts liv gennem hendes oplevelse af naturen. Da hun senere, som 16-årig, på et bibliotek faldt over Søren Kierkegaards ”Kjerlighedens Gjerninger” blev hun endnu mere overbevist om, at der måtte være en skaber.

Bogen gjorde indtryk på hende, fordi Kierkegaard fastholder, at næstekærlighed ikke er et tilbud, men et krav. Det gik op for den unge, søgende pige, at hun var forpligtet til at elske, ikke anklage sin mor, der lå derhjemme og gjorde tilværelsen utryg for børnene.

Lige siden har Søren Kierkegaard været hendes livsledsager. Hun fortæller, at hun aldrig rejser nogen steder uden Bibelen og Kirkegaards ”Lilien paa Marken” og ”Fuglen under Himlen”.

Siden 1981 har Maja Lisa Engelhardt boet med sin mand, kunstneren Peter Brandes, i Asger Jorns tidligere hus i Colombes uden for Paris. De har desuden en fritidsbolig i Danmark og en bolig i Irland.

Parret bliver beskrevet som modsætninger personlighedsmæssigt, der supplerer hinanden usædvanligt godt. Hun bliver beskrevet som en ydmyg og indadvendt person, mens Peter Brandes er mere udadvendt og karismatisk.

Måske på grund af inspirationen fra Søren Kierkegaard bliver der sagt om hende, at hun er optaget af fromhedstraditionen. Om hele tiden at stræbe efter at efterleve det næstekærlighedsbud, som Søren Kierkegaard åbnede for hende på Kalundborg Bibliotek, da hun var 16 år.