Museumsleder med udblik til verden

Golden Days-direktør Ulla Tofte vil gøre brug af sit brede nationale og internationale netværk, når hun tiltræder som Museet for Søfarts nye direktør

Blandt Ulla Toftes yndlingsbeskæftigelser i fritiden er at besøge loppemarkeder på jagt efter gode fund fra gamle dage.
Blandt Ulla Toftes yndlingsbeskæftigelser i fritiden er at besøge loppemarkeder på jagt efter gode fund fra gamle dage. Foto: Svenn Hjartarson.

Søfarten udgør et vidnesbyrd om, at Danmark som nation altid har orienteret sig udadtil, og som danskere har vi godt af jævnligt at blive mindet om, at vi lever i kraft af omverdenen. Det er med den holdning, Ulla Tofte den 1. maj sætter sig i direktørstolen på Museet for Søfart i Helsingør.

Jobbet er i den grad et tilvalg for den 46-årige historiker, der i mere end 10 år har stået i spidsen for kulturorganisationen Golden Days. Det har ikke været nogen nem beslutning i denne uge at sige farvel til en organisation, som hun har fået til at vokse fra en mindre guldalderfestival til en af de største kultursatsninger i København. Med festivaler om blandt andet filosofi, Første Verdenskrig, 1700-tallet og 1950'erne har Ulla Tofte været med til at flytte kulturen ud på gadeplan og gøre den mere håndholdt.

Blandt succeserne tæller familieløbet ”Jagten gennem historien”, hvor Ulla Tofte ligesom i mange andre sammenhænge har insisteret på, at svære og ”smalle” emner kan og skal gøres tilgængelige for de mange. Hendes seneste bedrift er lanceringen af et nyt folkeuniversitet ved navn Open Air Academy, der finder sted i pinsen.

Når hun nu alligevel vælger at vende blikket mod Helsingør, skyldes det først og fremmest en lyst til at udfordre arbejdet med sit store nationale og internationale netværk på en ny måde. En af hendes vigtigste kompetencer er evnen til at få beslutningstagere inden for kultur, erhverv, turisme og uddannelse til at tale sammen og få ting til at ske. På det grundlag er det hendes ambition at gøre Museet for Søfart til, ud over at være et arkitektonisk attraktivt sted, et visionært museum, der gør tingene på nye måder. Og frem for alt vender blikket ud mod verden. Ulla Tofte er i besiddelse af det mod, der skal til for at gå veje, som ingen har gået på i forvejen. Hun kender i øvrigt museet indefra, da hun siden 2010 har været medlem af søfartsmuseets bestyrelse.

Ulla Tofte voksede op i Bjergsted på Sjælland og tog sin musiksproglige studentereksamen på Kalundborg Gymnasium. I 1998 blev hun cand.mag. i historie og fransk på Københavns Universitet, og hendes første job var som undervisningsassistent på Danmarks Tekniske Universitet. I 2001 blev hun programchef for Golden Days og avancerede senere til direktør for organisationen, der har flyttet sig fra græsrodsplan til det yderst professionelle. Samtidig har Tofte formået at engagere sig andre steder. Hun er af kulturministeren udpeget til at sidde i Det Kongelige Teaters bestyrelse, ligesom hun sidder i bestyrelsen for Aalborg Universitet og er medlem af repræsentantskabet for Wonderful Copenhagen. Hun er en ivrig klummeskribent, der blandt har beriget læserne af Kristeligt Dagblad med sine betragtninger over kulturlivet. Hun skriver også artikler om byplanlægning og er medlem af redaktionskomiteen for værket ”Drømmetid” på Gads Forlag.

Interessen for historie kan hun ikke helt lægge fra sig, når hun har fri. En af hendes yndlingsbeskæftigelser er at besøge loppemarkeder, for hun er på evig jagt efter gode fund fra gamle dage.

Ulla Tofte er gift med Jeppe Børn, der er bibliotekschef i Lyngby-Taarbæk Kommune. Sammen har de tre børn på 10, 12 og 14 år. Familien bor på Frederiksberg ved København.