Nekrolog: Med klaveret som livsledsager

Pianist og professor ved Det Jyske Musikkonservatorium Anne Øland er død, 66 år. Både som underviser og musiker har klavermusikken fyldt hendes liv

Gennem hele livet kriblede det i Anne Ølands fingre for at sprede musikglæden, både som koncertpianist og underviser. Her ses hun i 1998.
Gennem hele livet kriblede det i Anne Ølands fingre for at sprede musikglæden, både som koncertpianist og underviser. Her ses hun i 1998. . Foto: Scanpix.

Klavermusikken var hendes tvilling. En udfordrende ledsager, der konstant beskyttede, revsede eller fik hende til at tvivle. Det har Anne Øland, pianist og professor ved Det Jyske Musikkonservatorium, tidligere fortalt til Kristeligt Dagblad. Nu er den ene tvilling gået bort, og dansk musikliv har mistet en af sine markante og afholdte personligheder.

Anne Øland døde i lørdags efter længere tids sygdom, 66 år gammel.

Hun blev født i Assens i 1949 som datter af forstander Knud Stampe Øland og lærer Astrid Øland. Allerede som ganske lille fattede Anne Øland interesse for barndomshjemmets klaver, og allerede som syvårig kunne hun spille musik til de gymnastikhold, som faderen underviste.

I 1967 blev Anne Øland student, og året efter tog hun bifagseksamen i musik på Københavns Universitet.

Siden gik det kun klaverets vej. Hun blev optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København som elev af professor Herman D. Koppel. Sin debutkoncert spillede hun i 1977, og samme år modtog hun Musikanmelderringens Kunstnerpris.

I 1980 blev Anne Øland docent ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun var ansat indtil 2004, hvorefter hun blev docent ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Tre år senere blev hun her professor i klaver og klaverpædagogik.

Anne Øland oplevede det som en stor glæde at kunne give sin ekspertise og erfaring med klassisk musik videre.

Hun stillede store krav, men gik altid forrest i bestræbelserne på at give sine elever det bedste af det bedste. Anne Øland gav aldrig mindre end 100 procent af sin tid, sine kompetencer, sit engagement, sit nærvær og sin kærlighed, fortæller en tidligere elev, Mathias Hammer.

De egenskaber gjorde hende særdeles anerkendt som både underviser og koncertpianist. Hun har gennem sin karriere modtaget en lang række priser og hædersbevisninger, blandt andet Carl Nielsen Selskabets hæderspris og senest i 2013 P2-prisen som Årets ildsjæl. Desuden har hun spillet koncerter i hele Skandinavien, en lang række europæiske lande samt i Rusland, USA og Japan.

Komponisten Carl Nielsen havde en særlig plads i hendes hjerte, og hun indspillede blandt andet hans samlede værker for klaver. Men også Beethoven havde stor betydning for Anne Ølands musikalske karriere. I 2001 færdiggjorde hun den hidtil eneste danske cd-indspilning af samtlige Beethovens 32 klaversonater. Året efter spillede hun alle sonater ved en række koncerter i Tivolis koncertsal.

I 1999 blev Anne Øland første gang ramt af brystcancer. Her var både venner og familie en enorm støtte for hende, men også musikken var til stor hjælp. Som pianist var hun vant til at yde sit bedste - og den styrke blev hendes følgesvend gennem forløbet.

Siden blev også hendes eget klaverspil påvirket af sygdommen, for det blev nu vigtigere end nogensinde, at musikken tydeligt sagde det, hun følte. I det tilfælde, at hun ikke skulle spille igen, har hun tidligere udtalt.

Anne Øland efterlader sig en søn, Frederik Øland, violinist i Den Danske Strygekvartet, som hun fik med sin afdøde mand, Henrik Gotthardt Olsen. Også andre af familiens medlemmer har drevet det vidt inden for musikken. Således er sangerinden Oh Land, hvis rigtige navn er Nanna Øland, niece til Anne Øland. Og Anne Ølands søster, Bodil Øland, er sanglærer på Det Jyske Musikkonservatorium.