Ny lægeforeningsformand vil debattere dødshjælp

35-årige Anne Bodilsen er ny formand i Kristelig Lægeforening. Den vigtigste opgave bliver at markere sig i aktuelle debatter, mener hun

Mave-tarmkirurg Anne Bodilsen, 35 år, er den nye formand for Kristelig Lægeforening. Hun håber, at foreningen kan markere sig endnu mere i brede etiske debatter. –
Mave-tarmkirurg Anne Bodilsen, 35 år, er den nye formand for Kristelig Lægeforening. Hun håber, at foreningen kan markere sig endnu mere i brede etiske debatter. – . Foto: Maja Schurmann, Indre Missions Tidende.

Det var et helt naturligt skridt for Anne Bodilsen at takke ja til formandsposten i Kristelig Lægeforening, da den forhenværende formand ikke modtog genvalg dette efterår.

For selvom den 35-årige læge for nylig blev uddannet, har hun i stigende grad været involveret i foreningens arbejde i over et årti.

Anne Bodilsen flyttede fra barndomshjemmet i Bjerringbro til Aarhus for at studere medicin i 2003. Hun blev medlem af Kristelig Lægeforenings studenterafdeling og har været med til foreningens møder og årsmøder lige siden. For fem år siden kom hun med i bestyrelsen.

”Jeg har altid syntes, at det var et vigtigt arbejde. Der er nogle store etiske spørgsmål forbundet med lægefaget, hvor det er vigtigt, at vi som troende kan komme ud over stepperne med vores tanker,” siger hun.

Hun blev cand.med. i 2010 og tog sin kliniske basisuddannelse på Aarhus Universitetshospital, hvorefter hun påbegyndte et ph.d.- projekt om brystkræftkirurgi. Dette færdiggjorde hun i sommeren sidste år, hvorefter hun fik en introduktionsstilling ved Regionshospitalet Horsens.

I dag arbejder hun på Aarhus Universitetshospital, hvor hun tager hoveduddannelse i mave- tarmkirurgi.

Anne Bodilsen er opvokset i et kirkeligt hjem med tilknytning til Indre Mission. Hun går til gudstjeneste i Sct. Pauls Kirke i centrum af Aarhus, og hun har fortsat tilknytning til Indre Mission.

Hun mener , at hendes største opgave som formand bliver at kunne tale på vegne af de 225 medlemmer, der kommer fra en bred vifte af kirkelige retninger og har forskellige holdninger til flere spørgsmål.

”Vi har forsøgt at få nedfældet nogle ord om, hvilke værdier vi står for. Lidt overordnet er det, at vi har samme syn på menneskeværd. Vores gudsforståelse siger, at der er en plan med alt, hvad der er skabt, og at tilværelsen derfor har betydning,” siger hun.

Netop nu er det debatten om aktiv dødshjælp, foreningen vil forsøge at sætte sit præg på. Den danske befolkning er i tiltagende grad positiv stemt over for muligheden for aktiv dødshjælp, mens mange læger er skeptiske.

De fleste medlemmer af Kristelig Lægeforening er formentlig i endnu højere grad skeptiske, og det skal formidles ud, mener den nye formand, som havde et debatindlæg om emnet i Morgenavisen Jyllands-Posten kort tid efter, at hun var blevet valgt.

Dermed kommer abort, stamcelleforskning og andre emner, der optager foreningen, til at komme i anden række. Der er begrænsede ressourcer, og så må man prioritere. Abortspørgsmålet fylder ikke det store i mediernes dagsorden, og derfor bliver det svært at markere sig, siger Anne Bodilsen, som selv er abortmodstander.

”Grundlæggende er jeg imod abort, men dermed ikke sagt, at jeg ikke forstår folk, som ikke ser en anden udvej. Det vigtigste arbejde ligger i at få det gjort klart for alle, at det langtfra er uproblematisk at få foretaget en abort,” siger hun.

Hun bor i Aarhus midtby og bruger i sommermånederne en del tid i sit aarhusianske kolonihavehus. Derudover har hun stadig forskningsarbejde, der relaterer sig til det afsluttede ph.d.-projekt.

Hun hobbymaler, tapetserer og syr, og så holder hun af at se fodbold og særligt superligaklubben Silkeborg IF.