Præsten, der vil åbne kirken gennem ritualer

I sine 19 år som sognepræst har Peter Nejsum forsøgt at højne kvaliteten af de folkekære kirkelige handlinger som vielser og begravelser

Kirken når ud til mange kirkefremmede gennem blandt andet vielser og begravelser. Derfor er det vigtigt at kvali-ficere disse handlinger teologisk, mener sognepræst Peter Nejsum.
Kirken når ud til mange kirkefremmede gennem blandt andet vielser og begravelser. Derfor er det vigtigt at kvali-ficere disse handlinger teologisk, mener sognepræst Peter Nejsum. . Foto: Privatfoto.

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at dagens 50-årsfødselar Peter Nejsum skulle søge ind på teologistudiet.

Og da slet ikke, at han senere skulle blive ansat som præst. Han havde afsluttet gymnasiet med en matematisk-fysisk studentereksamen, og i hjemmet i Trørød nord for København fyldte troen ikke det store.

Men i sin gymnasietid havde han fået en nysgerrighed for det åndelige. Han tillægger dygtige lærere æren for, at han i løbet af disse år fik øjnene op for større eksistentielle spørgsmål og blev interesseret i etik og filosofi. Konsekvensen af dette blev, at han søgte ind og blev optaget på teologistudiet på Københavns Universitet. Men ikke med målet om at blive præst.

Sådan var det for de fleste studerende på hans årgang, siger han, men som årene skred frem, blev han mere og mere åben for tanken om en dag at flytte i en præstegård.

”Når man ikke kommer ud af en kirkelig sammenhæng, har man typisk en blufærdighed i forhold til det at tale om tro. Sådan var det også for mig. Men efter nogle år på studiet fandt jeg et sprog for og blev klar over, hvad jeg troede på - og hele tiden havde troet på,” siger han.

Og med det blev Peter Nejsum, da han var færdiguddannet i 1996, ansat som sognepræst i Jørlunde Sogn i Nordsjælland. Han har været præst lige siden, og i de 19 år har en af hans største mærkesager været at højne kvaliteten af de kirkelige arrangementer ved siden af højmessen, som der er blevet flere af de seneste år.

Som han selv siger, møder de fleste danskere kirken gennem handlinger, der ikke foregår søndag formiddag. Derfor må man ikke undervurdere vigtigheden af i disse situationer at formidle troen videre, mener han.

Han var i 2006 med til at skrive bogen ”I skal leve”, der indeholder eksempler på taler til begravelser og bisættelser samt de teologiske refleksioner relateret dertil. Og med blandt andre sin hustru, Ulla Morre Bidstrup, har han skrevet bøgerne ”Kære konfirmander” og ”Som hos dig står” med samlinger af konfirmations- og vielsestaler og teologiske overvejelser i forhold til de ritualer.

Ifølge Peter Nejsum selv er hans interesse for disse kirkelige handlinger kommet, fordi han oplever ”kirkelig indforståethed”, hvor højmessen har ry for at rumme en finere teologi.

”Jeg frygter lidt, at nogle præster ligger søvnløs natten til søndag, fordi de skal prædike for 30 mennesker til højmessen, mens man, uden at tænke over det, har talt for 200 om lørdagen til en vielse,” siger han.

I 2013 forlod Peter Nejsum embedet i Jørlunde Sogn og blev ansat som sognepræst i Brønshøj Kirke i København, hvor han er i dag.

Hvis han bliver tvunget til at bekende sig til en kirkeretning, vil han kalde sig grundtvigianer. Han har i de senere års debatter om vielse af homoseksuelle markeret sig som fortaler for, at folkekirken burde give mulighed for dette.

I sin fritid løbetræner han og deltager af og til i maratonløb. Han har tre børn og bor i Brønshøj med Ulla Morre Bidstrup, som er uddannelses- og afdelingsleder i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.