Professoren, der tør pege på det bedste

Torben Weinreich, Danmarks første professor i børnelitteratur og ophavsmand til kanontankegangen, fylder 70 år i morgen

Torben Weinreich blev den første og hidtil eneste professor i børnelitteratur i Danmark og har udgivet en række centrale opslagsværker. -
Torben Weinreich blev den første og hidtil eneste professor i børnelitteratur i Danmark og har udgivet en række centrale opslagsværker. - . Foto: Hans Christian Jacobsen.

Siden ”Rævebogen” udkom i 1555, er der udgivet intet mindre end 35.000 børnebøger i Danmark. Men skal der være kvalitet over godnatlæsningen, er der kun 100 rigtig gode værker, mener Torben Weinreich.

Og hvem ville være bedre til at udpege dem end netop ham, den højest rangerende akademiker inden for børnelitteraturen, som har arbejdet med feltet i tre årtier og udgivet flere centrale opslagsværker?

Weinreich efterlyste i mange år en egentlig oversigt over de bedste børnebogstitler - ikke kun for forældrenes skyld, men også som vejledning til dansklærere, der hver eneste dag foretager afgørende beslutninger, når elevernes bøger skal vælges. ”Vi vil gerne være med til at sikre, at der vælges noget godt og noget anderledes end det sædvanlige,” sagde Torben Weinreich til Kristeligt Dagblad i anledning af udgivelsen af dansk børnelitteraturs top 100.

Han er en af de få, som har læst samtlige 81 ”Jan”-bøger. Han blev i 1970'erne kritiseret for at skrive en skolebog om noget så underlødigt som tegneserier. Han er professoren, som opbyggede et dansk forskningscenter for børnelitteratur. Han har givet sit personlige bud på en ny folkeskolelov i bogform og er ophavsmanden til kanondiskussionen, som prægede den pædagogiske og kulturelle debat op gennem 2000'erne.

Da Torben Weinreich blev lærer, græd hans far, kontorassistenten med større ambitioner for sønnen. Det hjalp på humøret, da sønnen besluttede at læse videre til cand.pæd. - og måske havde faderen ligefrem været stolt over, at hans søn i 1998 blev den første danske professor i børnelitteratur og leder af et nyt forskningsinstitut på Danmarks Pædagogiske Universitet i København. Men det nåede han aldrig at opleve.

Weinreich, der er adopteret, var som barn en mønsterelev, og det handlede mest om at gøre faderen glad, har Weinreich fortalt i forbindelse med udgivelsen af selvbiografien ”Umage” om opvæksten i Charlottenlund i 1950'erne.

Weinreich gik sine egne veje og blandt andet ind i Kommunistisk Arbejderparti, hvor han blev en del af ledelsen og var folketingskandidat. Han har siden lagt afstand til partiets ideologi.

Som dreng blev der læst højt fra den originale ”Robinson Crusoe”, der ifølge Weinreich er den bedste drengebog, der er skrevet. Interessen for børnebøger fortsatte i årene som folkeskolelærer i Roskilde sidst i 1960'erne. Han begyndte at forske i emnet på den daværende Danmarks Lærerhøjskole og har også selv forsøgt sig ud i det at skrive børnebøger med en romantrilogi, som indbragte ham Kulturministeriets Børnelitteraturpris i begyndelsen af 1980'erne.

Torben Weinreich gik længe og undrede sig over, at politikere og lærere gik så meget op i vigtigheden af at lære at læse, men ikke hvad.

I 2004 delte han over for Kristeligt Dagblad idéen om en bindende kanon for dansklærere, som skulle sikre børns kendskab til den klassiske danske børnelitteratur. Det blev til en liste over de vigtigste forfatterskaber og satte skub i politiske kanontiltag de efterfølgende år.

I 2004 stoppede Torben Weinreich som leder på centeret og overlod forskningen til en række ph.d.'er. Der er stort set ingen dansklærer eller skolebibliotekar, som ikke har været på kursus hos Weinreich og erfaret, hvor dygtig han er til at formidle sit stof på en levende måde, sagde hans tidligere kollega, ph.d. Anna Skyggebjerg fra Center for Børnelitteratur dengang.

Som pensionist har Weinreich blandt andet været redaktør på Gyldendals store tekstsamling til folkeskolen ”Kanon i dansk”, og sammen med sin hustru, den norske litteraturkritiker Kari Sønsthagen, har han skrevet ”Leksikon for børnelitteratur”. Parret bor i Lundby på Sydsjælland.