Rollemodel for fremtidens bioanalytikere

Årets Bioanalytiker 2015 Dijana Terzic er en af de 850 bioanalytikere på Rigshospitalet og Glostrup Hospital, der bringer faget et skridt videre

”Mulighederne for uddannelse er noget af det, som jeg elsker ved at bo i Skandinavien. Vi kan tage et kursus på Folkeuniver-sitetet i psykologi eller noget helt andet, bare fordi det interesserer os,” siger Dijana Terzic.
”Mulighederne for uddannelse er noget af det, som jeg elsker ved at bo i Skandinavien. Vi kan tage et kursus på Folkeuniver-sitetet i psykologi eller noget helt andet, bare fordi det interesserer os,” siger Dijana Terzic. . Foto: Rigshospitalet.

Ved det årlige Symposium for Bioanalytikere og Laboranter på Rigshospitalet blev Dijana Terzic fejret som rollemodel for fremtidens bioanalytikere og valgt som Årets Bioanalytiker.

I de to indstillinger til Årets Bioanalytiker blev det fremhævet, at hun både har erfaring med den daglige praktiske drift i laboratoriet og samtidig kan byde ind med idéer i den intellektuelle debat forskerne imellem. Hun blev tillige beskrevet som engageret, ydmyg og vellidt af kollegerne.

Dijana Terzic har en master i biomedical laboratory science, der er navnet på den akademiske kandidatgrad i bioanalytikerområdet. I Sverige er der flere hundrede med den akademiske videreuddannelse. Tallet er endnu lavt, men voksende herhjemme.

Dijana Terzic har uddannet sig, samtidig med at hun arbejdede på fuld tid. Ikke bare med den akademiske videreuddannelse, men også med en række kurser. Hun har for eksempel et særligt kursus i at scanne grisehjerter, som hun tog, fordi der var behov for det i forskergruppen.

Den 32-årige forsker er netop startet på en ph.d.-uddan-nelse på Københavns Universitet med professor Jens Peter Gøtze som vejleder i Klinisk Biokemisk Afdeling på Rigshospitalet. Hendes forskningsprojekt vil på længere sigt bidrage til at forbedre behandlingen for patienter med hjerte-kar- og tarmsygdomme. Det handler om, hvordan hormoner kommunikerer mellem hjerte og tarm - et område, der stadig langtfra er kortlagt. Dijana Terzic har arbejdet to år som almindelig bioanalytiker, inden hun for fem år siden blev forskningsbioanalytiker.

I dag er Dijana Terzic en aktiv del af forskningsmiljøet på lige fod med læger og andre akademikere i afdelingen, og hun har fem råd til fremtidens bioanalytikere: ”Brænd for det, du gør! Husk, at initiativer skal komme fra dig selv. Brug de ældre bioanalytikere, de har stor viden og erfaring. Læs artikler og udnyt mulighederne for gratis uddannelse og efteruddannelse. Der er altid muligheder for at skabe forbedringer - grib dem!”.

Dijana Terzic bor i en lejlighed i Malmø sammen med sin australske kæreste.