Singlen, der blev gift med sig selv

I et DR 2-program i lørdags blev Henryette Demant gift med sig selv. Bag den kontroversielle handling ligger historien om en kvinde, der fandt det nødvendigt at sone sit selvhad med Gud og familie som vidner

"Jantelovsmentalitet”. Sådan siger Henryette Demant om domprovst Anders Gadegaards kritik af hendes vielse til sig selv. –
"Jantelovsmentalitet”. Sådan siger Henryette Demant om domprovst Anders Gadegaards kritik af hendes vielse til sig selv. –. Foto: DR.

Rendyrket narcissisme, selviscenesættelse og tosserier.

Sådan lyder læsernes kommentarer på internettet til den artikel, Kristeligt Dagblad skrev i lørdags om en kvinde, der har valgt at blive viet til sig selv af en præst i en kirke. Den kontroversielle vielse har ikke kun vakt harme, men kan også få konsekvenser for den præst, der forestod ritualet i Gethsemane Kirke på Vesterbro i København, Thomas Nedergaard. Han er blevet kaldt til tjenstlig samtale hos biskoppen.

Kvinden, der nu har fået ring på sin kærlighed til sig selv, Henryette Ann Demant, bor til daglig på Amager og arbejder som kropsterapeut og musiker. På lørdag fejrer hun sit bryllup, der fandt sted i november, med en stor fest for venner og familie på det holistiske behandlingscenter, hun er tilknyttet i Indre København. Det bliver med vegetarmad, musik og dans.

Måske jeg danser en bryllupsvals med mig selv, skriver hun i bryllupsinvitationen på Facebook.

Blandt venner er Henryette Demant kendt som én, der går sine egne veje og gerne vil provokere lidt undervejs. Oprindeligt blev hun gift med sig selv som en skør happening i Hellig Kors Kirken i København uden præst. Dengang skrev hun sangen Marry me, som hun også fremførte i lørdagens DR 2-program i hvid brudekjole og slør ved sit klaver.

LÆS OGSÅ: Erfaren topembedsmand med få pletter

En del af projektet har da også været en afsøgning af grænserne for, hvad man kan i en kirke. Men efter flere opfordringer fra det publikum, der var til stede ved prøveritualet i Hellig Kors Kirken, voksede tanken om at sige ja til sig selv med Gud, familie og venner som vidner fra skør idé til en livsnødvendighed.

Jeg har altid tænkt, at jeg i parforhold skulle gøre mig værdig til andres kærlighed. At min musik skulle være perfekt, før nogen måtte høre den. Den første happening var ment lidt for sjov, men folk blev virkelig rørte. Og det gik op for mig, at jeg havde brug for et ritual, hvor andre vidnede mit JA til mig selv, hele medaljen, siger Demant.

Efter giftermålet har hun endnu ikke fundet én, hun vil gå ned ad kirkegulvet med igen. Til gengæld har hun fundet mod til for første gang at udgive sine sange.

En kollega beskriver Henryette Demant som en meget stærk og selvbåren kvinde, uafhængig og senmoderne, og derfor kan hun måske være svær at matche med en partner. For hende og mange af kvinderne i omgangskredsen i det københavnske singlemiljø kommer det at indgå i et parforhold eller en traditionel kernefamilie i anden række. Det handler om at afsøge alle muligheder og opfinde måder at leve på, der er radikalt anderledes end forældrenes generation.

Henryette Ann Demant er født Henriette og opvokset i København. Man kunne tro, at Henryettes nuværende, lidt specielle, navn er et resultat af numerologi, men hendes søskende og venner har kaldt hende Henry, siden hun var en lille pige.

Så fik jeg iet ændret til et y, stadig med respekt for det navn, mine forældre gav mig, siger Henryette, der i øvrigt ikke vil ud med sin alder, men blot siger, hun er i sit livs bedste.

Som barn kom Henryette Demant i kirke med farmoderen hver søndag, så troen skal der ikke sættes spørgsmålstegn ved, siger hun. De kirkelige reaktioner fra blandt andre domprovst i Københavns Stift Anders Gadegaard, der kalder hendes projekt selvfokusering og alvorlig misbrug af vielsesritualet tilskriver hun jantelovsmentalitet.

Det, der er så smukt ved kristendommen, er netop, at det handler om at elske sig selv, sin næste og Gud. At føle, at alt er dig tilgivet. Jeg forstår ikke, at folk kan provokeres over, at jeg er ærlig over for mig selv. Det ville jo ikke være næstekærlighed at elske sin næste halvt, fordi man kæmper med sig selv.