Fødselar bekender sig til taknemmelig undren

Digteren Sten Kaalø fylder 70 år i morgen. I 23 år har han været grundtvigsk frimenighedspræst i Sønderjylland

Sten Kaalø fejrer sin fødselsdag ved at udgive en ny digtsamling. -
Sten Kaalø fejrer sin fødselsdag ved at udgive en ny digtsamling. - . Foto: Lene Esthave.

Forfatteren og frimenighedspræsten Sten Kaalø, der fylder 70 år i morgen, bekender sig til ”et undrende livssyn”, det vil sige en taknemmelig undren over alt det gode i dagligdagen: Tænk, at det findes! Livets hverdagsnære mirakler har direkte adgang til ham.

Når denne grundholdning som i Kaaløs tilfælde er forbundet med tro, giver det næsten sig selv, at han må skrive salmer - hvad han som almindeligt bekendt også i høj grad har gjort. Blandt andet er det blevet til samlingerne ”Spurven - 25 salmer” (1987), ”Af jord - 26 salmer” (1988) og ”Fuglevinger - 37 salmer” (1990). Kristne temaer er imidlertid også til stede i hans øvrige lyrik, men uden at være pointerede som i salmerne.

Engang formede Sten Kaalø en salme over den såkaldte lille bibel i Johannesevangeliets tredje kapitel: ”For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.” En provst bebrejdede ham, at han i salmen ikke sætter ord på fortabelsen. Dertil har Kaalø i Kristeligt Dagblad givet denne kommentar: ”Vi var helt uenige. Jeg synes ikke, at jeg har kompetence til at lade nogen gå fra en salme eller en gudstjeneste med det indtryk, at jeg på Guds vegne har sendt dem ud i fortabelsen.”

Dermed er en del sagt om fødselarens kristendomssyn.

”Fra kartoffelskræller til frimenighedspræst” har Kaalø kaldt et foredrag om sit liv. Hans erfaringsmæssige baggrund for at være præst er - som hermed antydet - særdeles alsidig. Også teologistuderende har han været, men uden at fuldføre.

Han indrømmer - måske en anelse tøvende - at han da gerne ville have været teolog. Men på den anden side; det er intet problem for ham, at han ikke er det. Og som selvlært teolog har han nu i 23 år været præst i den grundtvigske Bovlund Frimenighed i Sønderjylland. Og han har ingen planer om at holde op. Hvorfor skulle han dog det, når han trives så fint med sit arbejde, som han gør? Og i menigheden er der intet krav om aldersbestemt fratræden.

På spørgsmålet om, hvad det er, han sætter pris på ved sit virke som præst, svarer han ”det hele”. Et udsagn, som han nuancerer ved at fremhæve sin glæde ved prædikeforberedelsen. Hans rutine er den, at han om mandagen læser den kommende søndags tekst - for at have den med sig gennem ugen. Så sker det, som han ønsker: At han oplever den gennem det fragment af evangeliet, som han om søndagen skal forholde sig til i kirken.

Sten Kaalø voksede op i Valby, hvor hans forældre havde en frugtforretning. Et ophold i 1963 på kunsthøjskolen i Holbæk fik stor og afklarende betydning for ham. Med vejledere som digterne Poul Borum og Inger Christensen blev det tydeligere for ham, i hvilken retning han skulle søge for at finde sig selv. Men i første omgang blev det til en broget uoverskuelighed af forskellige jobs såsom skuespiller, statist, boghandlerlærling, mejerielev og tallerkenvasker.

Hans debut som forfatter fandt sted i 1969, da han udgav digtsamlingen ”Med hud og hår”. Den blev indledningen til et omfattende og vidtspændende forfatterskab, der ud over salmerne og mange andre digtsamlinger samt noveller består af værker som romantrilogien ”I al hemmelighed” (1977), ”Alting godt i livet” (1978) og ”Som det nu gik” (1978) samt romanen ”Pilgrim i Paz”. (1993). Desuden dramatik, både for scenen og til radio og tv. Nogle titler: ”Komedie i grænselandet” (1978), ”Alfa og omega” (1980) og ”Barnet ovenpå” (1991). Mange egnsspil har han skrevet. Til Ribe Stift således ”Martin Luther - død eller levende”, der skal opføres i 2017 i anledningen af fejringen af Reformationen.

Præstearbejdet har betydet, at Kaalø har skrevet væsentligt mindre, end han nok ellers ville have gjort. Men lyrikeren i ham tier ikke. Og i anledningen af fødselsdagen udkommer en ny digtsamling, ”Mens lyset vokser” (Tiderne Skifter).

Sten Kaalø, der er hædret med en lang række priser og siden 1984 har modtaget den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond, har en datter og en søn fra et tidligere ægteskab - og en søn i sit nuværende med kunstneren Bente Sonne. Et ”pap”-barnebarn har han også.

I anledning af fødselsdagen holdes der søndag den 23. august efter gudstjenesten reception for Sten Kaalø i Bovlund Forsamlingshus.