Venskabernes mand i Svendborg

At arbejde på tværs af landegrænser har altid fascineret Lars Kierulf Larsen, som spiller en central rolle i arbejdet med Vor Frue Kirke i Svendborgs nye egyptiske venskabsmenighed

Lars Kierulf Larsen i gang med at undervise i kristendom på Haahrs Skole i Svendborg. -
Lars Kierulf Larsen i gang med at undervise i kristendom på Haahrs Skole i Svendborg. - . Foto: Sonny Munk Carlsen.

Det har altid interesseret Lars Kierulf Larsen at have venskaber i andre lande. Hans skoleklasse på Haahrs Skole, hvor han er lærer, har en venskabsklasse i Sverige. En klasse, han tidligere underviste, har haft en venskabsklasse i Finland.

Derfor var det oplagt, at det blev ham, Vor Frue Kirke i Svendborg valgte, da der skulle udpeges en repræsentant fra menighedsrådet til at møde kirkens nye venskabsmenighed i Egypten.

Den 24. oktober sidste år blev han derfor sat på et fly for at besøge den koptiske menighed 250 kilometer syd for Kairo, som han og resten af menighedsrådet i månederne forinden havde indgået venskab med.

”En af vores præster, Anne-Grete Thestrup, var klar over, at jeg var optaget af sådan noget arbejde. Så hun og menighedsrådet udpegede mig til at tage af sted,” siger den 53-årige privatskolelærer fra Svendborg.

Selvom Lars Kierulf Larsen har spillet en central rolle i arbejdet med at få kontakt til en venskabsmenighed, har han ikke mange år på bagen som fast kirkegænger.

Det var nemlig først for to år siden, at han tog beslutningen om at tage til gudstjeneste jævnligt og i samme ombæring at stille op til menighedsrådet. Det skete efter et langt liv, hvor han har været mere end optaget af religion og især kristendommen. Det begyndte, ifølge en populær historie i familien, med, at han fik en billedbibel af sin farfar, da han var blot fire år, hvorefter hans nysgerrighed i forhold til det metafysiske var født.

Nysgerrigheden blev ikke mindre, fortæller han.

Særligt i 1980, hvor han havde brug for at gøre oprør mod den dominerende punker-generation og dens budskab om menings-løshed.

”Jeg efterspurgte noget at tro på. Det havde jeg ligesom behov for, så jeg begyndte at undersøge, om man kunne blive religiøs uden at være fundamentalistisk, for det har aldrig sagt mig noget,” siger han.

Han begyndte at læse teologiske og filosofiske bøger på egen hånd, og da han begyndte på læreruddannelsen i Aarhus valgte han kristendom som linjefag. Efter at han blev færdiguddannet i 1993 og fik job, blev en af hans mærkesager at styrke kristendomsundervisningen i skolen.

Han har i flere år arbejdet for at styrke samarbejdet mellem skole og kirke, og sidste år blev han valgt ind i bestyrelsen for dette samarbejde i Svendborg, Fåborg og Midtfyns Provstier.

”Skole-kirke-samarbejdet blev vigtigt for mig, fordi jeg blev klar over, at for langt de fleste børn er det kun i skolen, de får mulighed for at stifte bekendtskab med det religiøse sprog. Så det bliver altså skolens opgave at oplyse, for at børnene kan få muligheden for at vælge troen,” siger han.

Et af de initiativer, han selv har stået for i sin egen kristendomsundervisning, er en helt traditionel gudstjeneste, hvor eleverne blandt andet skulle bidrage ved at bede bønner, de selv havde skrevet ned i kristendomstimerne forinden.

Lars Kierulf Larsen bor i Svendborg og er gift med Heidi Faigh. Parret har tre børn på 14, 19 og 22 år.

Sin fritid bruger han blandt andet i disse dage på at skrive med den egyptiske venskabsmenigheds menighedsrådsformand og præst over Facebook og e-mail. Ellers ser han også gerne håndboldkampe, når der er tid til det.