Vor mand i spidsen for EU's ministerråd

Jeppe Tranholm-Mikkelsen har de seneste fem år været Danmarks frontfigur i EU. Den berejste missionærsøn skal nu helt ind i unionens maskinrum som generalsekretær for Ministerrådet

Jeppe Tranholm-Mikkelsen var udset til at blive ambassadør i Washington D.C., men fik i stedet en toppost i EU.
Jeppe Tranholm-Mikkelsen var udset til at blive ambassadør i Washington D.C., men fik i stedet en toppost i EU. Foto: Søren Bidstrup.

Uden en spids er spyddet bare en pind. Jeppe Tranholm-Mikkelsen er Danmarks spydspids i EU, og det har han været siden 2010, da han blev Danmarks faste EU-repræsentant i Bruxelles. Siden har han været den, danske statsministre kunne læne sig op ad, når de diplomatiske kampe skulle kæmpes på EU-slagmarken. Nu når Danmarks spydspids i EU nye højder som generalsekretær for EU's ministerråd.

52-årige Jeppe Tranholm-Mikkelsen blev født i Yemen på den sydlige del af Den Arabiske Halvø, hvor hans far var missionær, og moderen var leder af en pigeskole. Opvæksten foregik dog i Aså i Nordjylland, som i hans unge år blev udskiftet med London, hvor han studerede Internationale Relationer på London School of Economics.

Efter englandseventyret vendte han tilbage til det jyske, hvor han i 1992 blev cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Han blev straks ansat i Udenrigsministeriet, og tre år senere fløj han for første gang til Bruxelles som ambassadesekretær for at deltage i forhandlingerne om Amsterdam-traktaten. Han fortsatte ad den diplomatiske vej som konsulent for Statsministeriet og sidenhen som kontorchef i Udenrigsministeriet, indtil han i 2007 pakkede taskerne og tog til Beijing som Danmarks ambassadør i Kina. Efter tre år i Kina blev han kaldt tilbage til Bruxelles - denne gang som Danmarks faste repræsentant i EU. Opgaven, han stod over for, var intet mindre end det danske EU-formandskab i 2012, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skulle stå i front. Det var en periode med lange dage og nætter for at sikre et stabilt formandskab i en tid, hvor eurozonens gældskrise truede med at ødelægge samarbejdet. Derfor handlede det om at være diskret:

”Vi vidste, at storslåede idéer og store visioner ikke ville være blevet taget alvorligt,” sagde han til Kristeligt Dagblad i sommeren 2012.

Missionen lykkedes, og formandskabet blev endnu et eksempel på Jeppe Tranholm-Mikkelsens diplomatiske evner, som da også er anerkendt af hans kolleger.

Klæbehjerne, EU-nørd og omvandrende leksikon er nogle af de betegnelser, hans tidligere kolleger bruger til at beskrive hans grundige arbejde, som formentlig er årsagen til, at Bruxelles ikke var klar til at give slip på ham endnu. Det var ellers planen, at Jeppe Tranholm-Mikkelsen skulle til Washington til sommer for at være Danmarks ambassadør i USA. Det ændrede sig dog hurtigt, da han torsdag i sidste uge modtog tilbuddet om at overtage et af de højeste embedsmandsjobs i EU, posten som generalsekretær for EU's ministerråd.

”Når vores egen statsminister og 27 andre stats- og regeringschefer beder mig om at påtage mig en opgave som den her, så vil det være forkert af mig at sige nej. Og jeg er sikker på, at det bliver meget spændende,” udtaler han til Ritzau.

Med jobskiftet rykker Jeppe Tranholm-Mikkelsen fra den danske centraladministration og ind i EU's centrale maskinrum for lovgivning. Fra juli bliver hans opgave dermed at sikre et gnidningsfrit samarbejde mellem embedsmænd, ministre og stats- og regeringschefer fra EU's 28 medlemslande.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen er gift med Birgitte Karnøe Frederiksen, som han har to børn med.