Snart kan telefonen genkende fuglekvidder

De fleste kan nok se forskel på fuglene i skoven. Men de færreste hører den. Det vil et nyt værktøj på mobiltelefonen, som skelner fuglenes kvidren fra hinanden, lave om på.

Mange mennesker kender musvitten. Men nok kun ud fra fjerpragten. Et telefonprogram, som udkommer næste år, kan skelne hver fugls unikke sang fra hinanden.
Mange mennesker kender musvitten. Men nok kun ud fra fjerpragten. Et telefonprogram, som udkommer næste år, kan skelne hver fugls unikke sang fra hinanden. Foto: Ole Andersen.

Snart er det ikke kun ornitologens fintfølende øre, der kan skelne sortmejsen fra musvitten og sjaggeren fra vindroslen, når det kvidrer foroven i de danske skove. Bare man har sin telefon med sig. Man optager et pip, og straks popper et billede frem af fuglen med en tilhørende leksikonartikel, som fortæller alt, hvad man behøver vide, om det indtil nu uidentificerbare flyvende objekt.

To ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet udvikler nemlig netop nu et program, en såkaldt app, til smartphones, som kan artsbestemme ud fra brugerens egne optagelser af fuglens kvidren.

Vi udvikler på projektet i øjeblikket og håber på, at vi kommer i mål i løbet af næste år, siger Majken Bjerg Møller, der står for projektet sammen med sin medstuderende Jesper Gaardsdal.

LÆS OGSÅ:
Fugl forsinker danske soldaters rejse fra Afghanistan

Værktøjet bygger en matematisk model af fuglens pip og bestemmer arten i løbet af et splitsekund. Og det kan være meget brugbart for både utrænede og erfarne fugleentusiaster.

Det kan være en uoverkommelig opgave at begynde at lære fuglenes stemmer at kende, og er man ikke startet i en tidlig alder, er det bare sværere, forklarer Knud Flensted, som er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, DOF. Han har interesseret sig for fugle i 30 år.

Det kan inspirere folk til at interessere sig for fugle, hvis de har den her app. De fleste kender nok solsorten, men derudover er den generelle viden om fugle begrænset, og appen kan gøre det nemmere at blive klogere, fortæller fugleeksperten.

Men der har været problemer, fortæller Majken Bjerg Møller. Den matematiske algoritme, som værktøjet bygger på, er meget kompliceret og kræver en enorm finjustering.

Vores prototype er bygget op omkring tre fugle, og da vi begyndte, var vi på et teoretisk niveau, som ikke gjorde det muligt at lave appen. Så vi har overgået vores egne forventninger, men det er stadig for tidligt at sige, hvor mange fugle teknologien kan bære. Vi arbejder på at få den op på 15 fugle, siger den ingeniørstuderende.

LÆS OGSÅ:
Fugle er også en slags mennesker

15 fugle er dog ikke nok, mener Knud Flensted. Går man en tur i skoven, hører man snildt 50 forskellige fugles fløjten, fortæller han.

Hvis halvdelen af de fugle, du hører, slet ikke findes i appen, så har jeg svært ved at se, at det kan blive en succes som hjælpeværktøj. Og så er hver fugl jo unik. At skelne én fugls kvidren fra en anden af samme art er ikke det samme som at skelne eksempelvis to Beatles-sange fra hinanden, forklarer Knud Flensted.