Historien om den ødelagte Jesus-freske bliver til opera

For tre år siden blev en spansk enke verdenskendt, da hun forsøgte at opfriske en historisk fresko, men endte med at forvandle Jesus til en behåret abe. Nu bliver hendes historie fortalt igennem en ny opera

Cecilia Giménez blev verdensberømt for sit forsøg på at restaurere en Jesus-freske i den lokale kirke. Originalen Ecce Homo blev malet på to timer i 1910 af Elias Garcia Martinez. På engelsk lyder titlen Behold the Man, og det er navnet på en ny opera om skandalehistorien.
Cecilia Giménez blev verdensberømt for sit forsøg på at restaurere en Jesus-freske i den lokale kirke. Originalen Ecce Homo blev malet på to timer i 1910 af Elias Garcia Martinez. På engelsk lyder titlen Behold the Man, og det er navnet på en ny opera om skandalehistorien.

Verdenshistoriens værste restaurering.

En meget behåret abe i en alt for stor kjortel.

De ord blev brugt til at beskrive den 84-årige Cecilia Giménezs forsøg på at opfriske en gammel fresko af Jesus i den lokale kirke.

I starten var den store opmærksomhed overvældende for Cecilia Giménez. Hun var såret over folks modtagelse af hendes velmenende restaurering og måtte tage medicin mod angst.

Der kom dog også meget godt ud af skandalen. I dag er den lille nordspanske by Borja med 5000 indbyggere blevet valfartssted for mennesker i hele verden. Cecilia Giménez er stolt over, at hun har sat sin by på verdenskortet, fortalte hun til den britiske avis The Guardian tidligere i år. 

Tragedien bliver nu opløftet i en komisk opera med titlen ”Behold the Man”. Andrew Flack har skrevet manuskriptet til operaen, og til The Guardian siger han om operaen: ”Den er sjov og har et meget komisk element, men samtidig gør vi ikke grin med Cecilia. Vi ærer hendes tro til at overkomme dette”.

Cecilia Giménezs karakter får hovedrollen, mens internettet er en selvstændig karakter i operaen. Historien om fiasko-fresken tiltrak stor opmærksomhed på internettet og var allerede blevet set af mennesker i hele verden, før Cecilia Giménez selv fik syn for sagn. Internettet gjorde historien til en sensation, og det vil Andrew Flack gerne vise i operaen.

Andrew Flack fortæller, at der på internettet florerer utallige satiriske billeder med Jesus-fresken efter Cecilia Giménezs opfriskning. På mange af billederne er hovedet sat ind i forskellige scener som Michelangelos "Den sidste nadver" og på science-fiction-figuren E.T. fra filmen af samme navn.

Målet med operaen er vise, at ”et mirakel kan skabes af en katastrofe” og at ”du kan lave en frygtelig skade på en fresko, og det kan vende sig til noget gavnligt”, slutter Andrew Flack.

De første prøver på operaen er i fuld gang, og den har premiere i Colorado til foråret. Som en del af turnéen opføres operaen i den spanske by Borja, hvor det hele begyndte for tre år siden.