Det lykkelige liv

Vi taler meget om lykke. Kendte mennesker fortæller om, hvordan de har fundet den. Skriver de en bog om emnet, kan de være sikre på, at mange vil købe den. Vi er nemlig mange, der længes efter lykken. Vores helt egen personlige lykke.

Det samme gør den rige unge mand, der en dag opsøger Jesus. Mange vil sige, at han allerede er lykkelig. Han er jo rig. Ganske vist har han mange penge, men det er også alt, har han opdaget.

Han mangler det evige liv. Uden det evige liv bliver han ikke rigtig lykkelig med sine mange penge. Nogle vil sige, at det evige liv hører til på den anden side af graven, og manden her er jo ung. Men manden vil have det evige liv nu, mens han lever. Det evige liv skal give ham den glæde og lykke her og nu, som hans mange penge ikke kan give ham alene. Jesus skal fortælle ham hvordan.

Det evige liv er ganske rigtigt lige her og nu, men den rige unge mand ser det slet ikke. Han ser nemlig kun sig selv. Jesus siger, at han skal se ud over sig selv. Manden ser kun sin egen personlige lykke. Jesus siger, at han skal se de andres liv omkring ham som noget, der angår ham.

Jesus vil have ham til at se det ansvar over for dem, som Guds bud pålægger ham. Ser han det, ser han også det evige liv. Hvor manden kun vil se sin egen personlige lykke, vil Jesus altså have ham til at se ansvaret over for andre. Guds bud fortæller ham nemlig aldrig om lykken, men om hvad han skal og ikke skal, mens de holder hans blik fast på de mennesker, han lever sammen med.

Den unge rige mand mener nu, at det med ansvaret har han overstået. Han har nemlig allerede holdt buddene. Han afslører dermed, at han slet ikke har forstået, hvor langt ansvaret rækker. Så længe, der findes fattige mennesker omkring ham, mens han selv er rig, har han slet ikke tid til at beskæftige sig med sin egen lykke. Buddene vil altid kræve, at han sætter sin egen lykke til side til fordel for ansvaret.

Manden forstår endelig, hvad konsekvensen er. Han skal fornægte sig selv og sælge sin drøm om et lykkeligt liv for at få livet. Han ender med at gå bedrøvet bort, for det er netop sig selv, han er optaget af.

Spørgsmålet er, om vi er meget bedre. Jesu svar er klart: Det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige.

Sagt med andre ord: Vi er ligeså optaget af os selv som den rige unge mand. Men for Gud er alting muligt, og Jesus er netop kommet for at gøre alting nyt!