søndagsordet

EN KLOG MAND sagde engang: ”Det eneste nødvendige for det ondes sejr er gode mænds ligegyldighed.” Ondskaben er ikke eksotisk. Det uhyggelige ved ondskaben er, at den er banal. Så banal er den, at vi stort set ikke lægger mærke til den.

Den findes i tankeløsheden, der gennemsyrer vores dagligdag. Den findes i den ironiske distance, der peger fingre ad andre. Ja, ondskaben findes i ligegyldigheden over for det liv, vi har fået givet. Jo større ligegyldighed, jo større mulighed er der for, at ondskaben i al sin banalitet får frit spil.

Det er denne ligegyldighed, Jesus er kommet for at sætte ind imod. Hans ord er alt andet end ligegyldig snak om vind og vejr. Ordene er lidenskabelige og voldsomme: ”Vi spillede på fløjte for jer, og I dansede ikke. Vi sang klagesange, og I sørgede ikke. I var ligeglade!”.

Lidenskabeligt taler Jesus om Johannes Døberen, som kom for at gøre op med ligegyldigheden i Guds eget folk. Gud folk var jo netop blevet udvalgt blandt andre folkeslag til at være et værn mod den ligegyldighed, der giver ondskaben frit spil. Men de ville ikke høre. De var ligeglade, og i deres ligegyldighed pegede de fingre ad Johannes og kaldte ham for ”en besat”.

Deres ligegyldighed førte til, at Johannes blev halshugget. Jesus oplever det samme. Han er kommet for at gøre dem klart, at de er Guds folk med en særlig opgave. Men de vil ikke høre. I stedet peger de også fingre ad ham og kalder ham for ”en frådser og dranker, ven med toldere og syndere!”. Deres ligegyldighed fører til, at Jesus bliver korsfæstet. Korset bliver stedet, hvor ligegyldigheden afslører sin ondskab.

Jesu ord rammer os alle. Som døbte er vi mennesker, Gud vil noget med. I dåben er Jesu kors blevet tegnet for vort ansigt og bryst som et tegn på, at Gud påskemorgen overvandt ligegyldighedens ondskab én gang for alle. Korset er et tegn på, at Gud således vil drive den ligegyldighed ud, der findes i os alle.

Han vil drive os til at være sine medarbejdere, der kæmper lidenskabeligt mod enhver form ligegyldighed. Han vil drive os til at tænke og ikke være tankeløse. Han vil drive os til at engagere os og ikke vælge den ironiske distance. Ja, han vil drive os til at elske og værne om den, der er svag. Sådan vil Gud drive den ligegyldighed ud af verden, han én gang for alle har overvundet.

Korset er et tegn på, at Gud én gang for alle har gjort Helvede hedt for ligegyldighedens ondskab.