Vatikanet vil blive ramt af flere hacker-angreb

De seneste år har Vatikanet flere gange været udsat for hacker-angreb. Dem vil vi se endnu flere af i fremtiden fra aktivister og fjendtlige regeringer, der er utilfredse med pavens budskaber, vurderer journalist i en ny bog

Indtil videre har de fleste hacker-angreb mod Vatikanet alene resulteret i en lukket hjemmeside. I 2010 stod en gruppe dog bag et angreb, som sendte alle, der søgte på 'Vatikanet' på Google, over på hjemmesiden pedofilo.com (italiensk for pædofil.dk).
Indtil videre har de fleste hacker-angreb mod Vatikanet alene resulteret i en lukket hjemmeside. I 2010 stod en gruppe dog bag et angreb, som sendte alle, der søgte på 'Vatikanet' på Google, over på hjemmesiden pedofilo.com (italiensk for pædofil.dk). Foto: Giuseppe Ciccia/Demotix/Corbis.

Forestil dig en gruppe tyrkiske nationalister indtage Peterspladsen i Rom. De forhindrer paven, Schweizergarden og resten af Vatikanets folk i at komme ind i den lille bystat. 

Eksemplet er fiktivt, men kan sammenlignes med det hacker-angreb, som tyrkiske nationalister stod bag i foråret.

Her lukkede de ned for Vatikanets hjemmeside og forhindrede pavens folk i at få adgang til informationerne i deres eget system.

Årsagen var, at pave Frans havde brugt ordet ‘folkedrab’ om den etniske udrensning af armenere fra den tyrkiske regering i Osmannerriget i 1915. Det faldt en tyrkisk hacker-gruppe for brystet, og de krævede en offentlig undskyldning for Pavens ordvalg. 

Det er hverken første eller sidste gang, at vi kommer til at se angreb på Vatikanet. Angrebene kan komme fra fjendtlige regeringer, eksempelvis Kina, som Vatikanet ikke har haft diplomatiske relationer til siden 1951. Men de fleste må forventes at komme fra aktivister, som er uenige med Vatikanet på en række områder.

Det siger journalist på The Econimist, Edward Lucas, som netop har skrevet bogen ’Cyberphobia’, der handler om sikkerheden på nettet – eller mangel på samme.

“Vi kan forvente flere hacker-angreb på Vatikanet. De står i stigende grad alene på områder som abort, homo-ægteskaber, cølibat og dødshjælp,” siger han til magasinet The Catholic Herald.

Hacker-gruppen Anonymous hackede også Vatikanets hjemmeside i 2012. Dengang udsendte gruppen en meddelelse, hvor de kritiserede katolikkernes konservative syn på livet.

”Vi har besluttet at belejre hjemmesiden som en reaktion på den absurde og anakronistiske lære, som jeres profit-organisation spreder rundt om i verden,” skrev gruppen. 

Angrebene kommer, fordi vi lever i en tid, hvor folk er utilfredse med institutioner, som vil diktere, hvordan vi skal leve, mener Edward Lucas.

”Denne meget individualistiske generation er vokset op i en verden, som har mistillid til alle former for hierarki og regler. De ser det personlige valg som det ypperste.”

Indtil videre har hacker-angrebene ikke haft de store konsekvenser for Vatikanet, og talsmand hos pavestolens pressetjeneste, Federico Lombardi, har tidligere udtalt, at han ikke bekymrer sig alt for meget om angrebene.

”Jeg er mere bekymret over de store virksomheder og organisationer, som ligger inde med konto-oplysninger og andre fortrolige detaljer – det er en større hovedpine for dem end os,” sagde han ifølge amerikanske Newsmax

Der findes en række eksempler på mislykkedes forsøg på at gennemføre hacker-angreb mod Vatikanet, og det tyder på, at sikkerheden er høj, vurderer Edward Lucas og tilføjer, at Vatikanet formentlig gør sit for at tage sine forholdsregler mod fremtidige angreb, selvom de nedtoner bekymringerne.

"Pave Frans har aldrig brugt en computer, men man må forvente, at han har fået nogle af Vatikanets skarpeste hoveder til at kigge på det her problem. Internettet har givet Vatikanet et uovertruffen redskab til at få sit budskab igennem. Men det har også givet fjenderne hidtil usete måder at angribe det på."