Avis: Regeringen freder kristendomsfaget

Regeringen dropper formulering i skolereformen, der skal gøre det nemmere for forældre at få deres børn fritaget for kristendomskundskab, erfarer avis

Her ankommer fra venstre Kristian Jensen (V) Vivi Kier (K) og Karen Ellemann (V) til gårsdagens forhandlinger om folkeskolereformen med undervisningsminister Christine Antorini. Forhandlinger fortsætter i dag.
Her ankommer fra venstre Kristian Jensen (V) Vivi Kier (K) og Karen Ellemann (V) til gårsdagens forhandlinger om folkeskolereformen med undervisningsminister Christine Antorini. Forhandlinger fortsætter i dag. . Foto: BERLINGSKENiels Ahlmann Olesenn Denmark.

Forældre får alligevel ikke nemmere ved at få deres børn fritaget for at blive undervist i kristendomskundskab.

I december lagde børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) ellers op til, at regeringen i forbindelse med folkeskolereformen ville afskaffe en praksis, hvor forældre først skal til en samtale hos skolelederen, hvis de ønsker, at deres barn ikke skal deltage i skolens kristendomsundervisning.

LÆS OGSÅ
: Antorini: Lettere at fravælge kristendom

Men ifølge Politiken.dk har regeringen i det seneste aftaleudkast til folkeskolereformen droppet sit oprindelige forslag om en enklere fritagelsesprocedure.

Det er angiveligt sket efter pres fra De Konservative, der er med i folkeskoleforliget.

De Konservatives undervisningsordfører, Vivi Kier, bekræfter over for Politiken.dk, at "der er blevet lyttet til De Konservative" under forhandlingerne:

"Jeg citerer aldrig fra forhandlingsforløbet, men jeg vil gerne tilkendegive, at De Konservative har sagt, at vi ikke ønsker, at det bliver lettere at blive fritaget for kristendom," siger hun.

Den nuværende praksis stammer fra 00'erne, hvor den blev indført af daværende undervisningsminister Ulla Tørnæs (V). Baggrunden var en mistanke om, at mange forældre med en anden religiøs baggrund meldte deres børn fra faget uden at have sat sig ind i, hvad faget gik ud på.

LÆS OGSÅ: Forældreorganisation: Godt at droppe aktivistetstimer

Den forudgående samtale skulle give skolelederen mulighed for at forklare om fagets indhold og især understrege, at det ikke er et forkyndende fag.

Den nuværende regering ser samtalen som et bureaukratiserende mellemled, de gerne vil af med. I oplægget til en ny folkeskolereform har regeringen understreget, at de ikke vil erstatte kristendomsfaget med et bredere religionsfag, men til gengæld gøre det nemmere at blive fritaget for faget.

Det eneste, vi vil foretage os med kristendomskundskab, er, at vi gerne vil afbureaukratisere proceduren for at blive fritaget. Vi synes, det er underligt, at man som forælder skal møde personligt op på skolen for at blive fritaget, lød det fra Christine Antorini i december.

Forhandlingerne om folkeskolereformen fortsætter i dag.