Liberal stridsmand skal rådgive udenrigsministeren

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ansat redaktør og Medlem af Det Etiske Råd Christopher Arzrouni som særlig rådgiver. En knivskarp debattør, som før har fået kritik for kompromisløst liberale standpunkter

Arzrouni er født i Hvidovre, men boede i en periode af barndommen i Algeriet og gik i fransk skole. Han har tidligere beskrevet, hvordan det første egentlige møde med Danmark uden for en lille kosmopolitisk elite først fandt sted, da han som student ikke blev optaget på statskundskab i København, men i stedet kom til Aarhus Universitet.
Arzrouni er født i Hvidovre, men boede i en periode af barndommen i Algeriet og gik i fransk skole. Han har tidligere beskrevet, hvordan det første egentlige møde med Danmark uden for en lille kosmopolitisk elite først fandt sted, da han som student ikke blev optaget på statskundskab i København, men i stedet kom til Aarhus Universitet. .

Da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ved årsskiftet 2003-2004 sendte manuskriptet til sin nytårstale til pressen i form af et elektronisk word-dokument, vakte det opsigt, da vakse pressefolk kunne afsløre, at dokumentet ikke var oprettet i Statsministeriet, men derimod i Dansk Industri.

Manden, der havde oprettet dokumentet, var Christopher Arzrouni, dengang ansat i Dansk Industri som erhvervsjuridisk chef.

Når den i dag 47-årige Arzrouni netop er blevet ansat som særlig rådgiver for udenrigsminister Kristian Jensen (V), bliver det således langtfra første gang, han hjælper med at støbe kuglerne for en Venstre-minister. Den statskundskabsuddannede debatredaktør ved dagbladet Børsen har gennem mange år hørt til de skarpeste liberale debattører herhjemme.

Han var i 2004 med til at stifte den borgerligt-liberale tænketank Cepos i 2004 og sad i dens bestyrelse frem til 2010, og året efter, han havde givet den daværende statsminister en hånd med nytårstalen, blev han ansat som rådgiver for den daværende Venstre-socialminister Eva Kjer Hansen - nu netop tiltrådt som miljø- og fødevareminister i den nye regering.

Dengang for 10 år siden fik Eva Kjer Hansen en reprimande fra sin statsminister for at have udtalt, at ”ulighed giver dynamik”. Udtalelsen, som Arzrouni blev kædet sammen med, burde ikke umiddelbart overraske i munden på en liberal minister.

Men dengang harmonerede den dårligt med Foghs forsøg på at iscenesætte sig selv som en kompromissøgende velfærdsstats-socialdemokrat blot i en lidt mere blå udgave.

Konsensus og kompromiser har aldrig været Christopher Arzrounis hovedprioritet. Tværtimod vakte han - også i 2005 - opsigt, da han i bogen ”Helt uforsvarligt” argumenterede for en række kontroversielle frihedsrettigheder som fri handel med organer og fri narko.

Bogens stærkt liberalistiske markeringer var en af årsagerne til, at det faldt flere debattører for brystet, da Arzrouni sidste år blev medlem af Det Etiske Råd. Ved denne lejlighed karakteriserede han over for Kristeligt Dagblad sig selv som ”en ulv i ulveklæder”.

Men lige så provokerede klassiske socialister, socialdemokrater og kulturradikale kan blive over den liberale linje, lige så beundret er Christopher Arzrouni for sin velargumenterede kompromisløshed i den politiske modsatte lejr.

For eksempel har Joachim B. Olsen, folketingsmedlem fra Liberal Alliance, her i avisen udpeget Arzrouni som sin ”ledestjerne”.

Christopher Arzrouni er gift med Edith Thingstrup, sognepræst i Ledøje-Smørum, byrådsmedlem for Venstre i Egedal Kommune og medlem af Berlingske Tidendes borgerlige debat-panel ”Groft sagt”. Parret har fire børn, som Arzrouni typisk beder Fadervor sammen med, når de skal i seng.

Det udenlandsk klingende efternavn hænger sammen med faderens armensk-schweiziske baggrund.

Moderen var dansk, og Arzrouni er født i Hvidovre, men boede i en periode af barndommen i Algeriet og gik i fransk skole. Han har tidligere beskrevet, hvordan det første egentlige møde med Danmark uden for en lille kosmopolitisk elite først fandt sted, da han som student ikke blev optaget på statskundskab i København, men i stedet kom til Aarhus Universitet.

”Alt var forberedt til et liv med international økonomi og politik, men jeg gik fra at være kosmopolit til at være hjemmefødning, hvor de fleste går den anden vej,” har han fortalt til Kristeligt Dagblad.

Nu skifter han så igen fra hjemmeføding til kosmopolit. Fra dansk samfundsdebat på en avisredaktion til international økonomi og politik i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads.