Mette Frederiksen vil have alle partier med i flygtningeaftale

Mette Frederiksen ønsker, at alle Folketingets partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti skal være med i en aftale om flygtningekrisen.

”Ethvert politisk parti må indtage den holdning, det mener, er den rigtige. Min opgave er først og fremmest at fremføre og står på mål for den socialdemokratiske holdning,” siger Mette Frederiksen
”Ethvert politisk parti må indtage den holdning, det mener, er den rigtige. Min opgave er først og fremmest at fremføre og står på mål for den socialdemokratiske holdning,” siger Mette Frederiksen . Foto: Henning Bagger.

På Socialdemokraternes kongres i Aalborg appellerede den nye partiformand Mette Frederiksen til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at lave en bred politisk aftale om asyl- og udlændingepolitikken.

Over for Kristeligt Dagblad pointerer Mette Frederiksen, at hun ønsker, at alle Folketingets partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti skal være med i en aftale.

”Det ville klæde alle partier at gå ind og tage et ansvar i denne situation,” siger Mette Frederiksen.

Er det realistisk?

”Det må hvert parti gøre op med sig selv. Jeg har svært ved at se i den komplicerede situation, vi står i, at nogen ikke vil påtage sig et ansvar.”

Asyl- og udlændingepolitikken har tidligere skabt dyb splid mellem De Radikale og Socialdemokraterne, og på dagens landsmøder i de to partier kom der vidt forskellige budskaber om, hvordan politikken skal se ud på dette område.

”Vi siger ”ja” og ”tak”, fordi Kommissionen har spillet ud med en løsning til en fælles europæisk politik, der faktisk kunne fungere på det her område, hvor vi på den ene side styrker vores indsats i verdens brændpunkter, så færre behøver at flygte for at leve, og på den anden side sikrer værdige modtageforhold, så vi ikke skal se de scener, vi ser fra Ungarn, hvor man bruger tåregas mod flygtninge,” sagde den radikale partileder Morten Østergaard på sit partis landsmøde i Nyborg.

Han talte for en permanent og forpligtende løsning for modtagelse af flygtninge i hele EU, herunder i Danmark.

Mette Frederiksen slog også fast, at ”mennesker ikke flygter for sjov”, og hun ville aldrig kommunikere med verdens forfulgte via annoncer – med slet skjul reference til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs annoncer om forhold for asylsøgere i Danmark.
 
Men Mette Frederiksen vil samtidig sikre, at det bliver ”holdbare løsninger”, og hun vil hverken sige ”åbn grænserne” eller ”luk grænserne”. Der skal være balance mellem humanisme og realisme, lød det. Antallet af udlændinge, der kommer hertil, er ikke ligegyldigt.

Du siger, at antallet ikke er ligegyldigt. Hvor mange kan Danmark så tage?

”Der er ikke nogen, der med rimelighed kan sætte tal på. Jeg appellerer bare til, at vi finder en holdbar dansk vej, som forener vores ønske om at være humanister, samtidig med at vi er realister,” siger Mette Frederiksen.

På kongressen i Aalborg var flere af de delegerede kritiske over for Socialdemokraternes stramme kurs i udlændingepolitikken op til valget. Der blev blandt appelleret til, at partiet ikke en gang til lefler for Dansk Folkepartis vælgere.

Kritikken preller dog af på partiformanden.
 
”Der er en appel fra mange om, at vi fører den flygtninge- og udlændingepolitik, som man mener, er den socialdemokratiske. Men jeg synes ikke, det giver mening kun at gå på et ben i den her debat. Ligeså vigtigt, det er at hjælpe mennesker, der har behov for hjælp, ligeså vigtigt er det at vi kan få tingene til at hænge sammen,” siger Mette Frederiksen.

”Jeg kan ikke som formand for Socialdemokratiet se bort fra den virkelighed, de flygtninge, der måtte komme hertil, skal være en del af. Og jeg kan ikke se bort fra den virkelighed, der kendetegner situationen i kommunerne. Jeg kan ikke se bort fra den virkelighed, der er i vores skoler.
Derfor handler det om at finde en balance mellem den humanisme, socialdemokrater altid vil være optaget af, og en realisme, så tingene fungerer.”

Om uenigheden med De Radikale siger hun:

”Ethvert politisk parti må indtage den holdning, det mener, er den rigtige. Min opgave er først og fremmest at fremføre og står på mål for den socialdemokratiske holdning.”

Så du ser ikke et problem i forhold til De Radikale?

”Der er i hvert fald en uenighed, og det må vi håndtere. Men det er jo ikke anderledes, end der er uenigheder mellem alle partier på dette område.”