SF rykker sammen og lægger afstand til regeringspartierne

SF var med formand Pia Olsen Dyhr i spidsen ikke bleg for at kritisere sine gamle regeringspartnere på partiets landsmøde i weekenden. Til gengæld var der god stemning internt i partiet, hvor deltagerne roste den nye formand for at have ført SF hjem

SF's formand Pia Olsen Dyhr foran landsmødescenen i Falkonersalen i København.
SF's formand Pia Olsen Dyhr foran landsmødescenen i Falkonersalen i København. . Foto: Simon Skipper.

På storskærmen i Falkonersalen på Frederiksberg brød SF’s røde logo frem fra en baggrund af grønne, nyudsprungne bøgegrene. I weekenden var der nemlig landsmøde i det rød-grønne parti, som ikke kun grafisk, men også politisk fandt tilbage til sit udgangspunkt og fokuserede på kendte og klassiske rød-grønne værdier.

Pia Olsen Dyhr, som formelt blev valgt som formand på et ekstraordinært landsmøde for blot et år siden, startede og sluttede sin landsmødetale med at sætte fokus på behovet for en løsning på dagpengeområdet. Vores velfærdssamfund skal ikke kun være et sikkerhedsnet, men derimod en trampolin, der skyder os op igen, når vi mister vores arbejde, sagde hun og lagde samtidig afstand til Socialdemokraterne:

”Statsministeren har ved flere lejligheder slået fast, at den dagpengereform, som blev gennemført af Dansk Folkeparti, De Radikale og de øvrige borgerlige partier i 2010, er noget bras. Det kan vi kun give hende ret i. Men så melder spørgsmålet sig: Hvorfor så ikke gøre noget ved det? Flertallet er der jo, hvis Socialdemokraterne har modet.”

Partiformanden brugte også anledningen til at tale om flere pædagoger per barn i børnehaver, et nedskæringsstop i ældreplejen, den stigende ulighed i samfundet og klimaforandringer. Gennem sin timelange tale var hun ikke bleg for at sende adskillige stikpiller mod SF’s tidligere regeringspartnere, Socialdemokraterne og i særdeleshed De Radikale, hvor formand Morten Østergaard fik hug for ikke at ville komme uligheden i samfundet livs:

”Men en udredning af uligheden? Det afviser regeringen med økonomi- og indenrigsministeren i spidsen. Morten Østergaard benægter ligefrem, at ulighed betyder, at færre får en uddannelse, selvom tallenes tale er entydig. Han benægter skadevirkninger af øget ulighed, såsom at folk dør tidligere. Det er ellers til at tage og føle på,” sagde Pia Olsen Dyhr og påpegede at ”politik handler om alle mennesker.”

Også de øvrige talere på talerstolen havde travlt med at lægge afstand til regeringen. Tidligere folketingsmedlem Karsten Hønge - som var en af de stærkeste kritikere af SF’s partitop, da partiet var i regering - var klar i spyttet:

”Socialdemokraterne skal holdes i kort snor, for ellers ender de hurtigt i dårligt selskab. Og De Radikale er på mange måder dårligt selskab,” sagde han og tilføjede polemisk, at det var ”nemmere at få en sten til at græde” end at vække De Radikales sociale samvittighed. 

Der var stor ros til Pia Olsen Dyhr blandt landsmødedeltagerne både på talerstolen og i samtalekrogene i kaffepauserne. Hun havde ført partiet hjem, lød det. Landsmødet var da også præget af en intern ro. Der var ingen sprængfarlige afstemninger, der opdelte salen, men derimod gentagen ros til SF og dets folkevalgte – på den måde stod landsmødet i skærende kontrast til mødet for to år siden, hvor weekenden sluttede med, at deltagerne underkendte daværende formand Annette Vilhelmsen ved at stemme for en udtalelse, der gjorde op med dele af den udskældte offentlighedslov. 

I løbet af weekenden gæstede flere fremtrædende samfundsdebattører også landsmødet. Generalsekretær for Verdensnaturfonden Gitte Seeberg gjorde i sin tale grin med sit gamle parti De Konservatives nyeste kampagne; de burde i stedet ”stoppe laveste fællesnævner”, lød det. 

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen var en overraskende "hemmelig gæstetaler" på landsmødet og høstede kæmpe applaus, da han i sin tale om finanssektoren sagde, at en finansskat ville kunne finansiere en kortere genoptjeningsperiode til de folk, der har mistet deres dagpenge. Også tidligere Ryanair-ansat Alessandra Cocca leverede en brandtale om flyselskabets arbejdsvilkår, og lørdag aften til festmiddagen underholdt komiker Jonatan Spang de mange SF’ere.

Ændringsforslaget til SF's love om ikke at optage såkaldte partihoppere i partiet, som Kristeligt Dagblad beskrev i går, blev ikke vedtaget. 

Liberal Alliance holdt også landsmøde i weekenden. Det foregik i Tivoli Congress Center i København, hvor formand Anders Samuelsen bebudede, at der ikke var én i folketingsgruppen, som ikke ville kunne løfte en ministerpost i morgen.