Thornings nytårstale får hård kritik af aviser og oppositionen

Uklar og uden konkrete ideer. Statsministerens nytårstale får dårlige anmeldelser af oppositionen og i avisernes lederspalter i dag. Men det er begrænset, hvor mange planer man kan nå at fremlægge på 15 minutter, forsvarer statsministeren sig

Helle Thorning-Schmidt (S) mener selv, hendes nytårstale indeholdt en række konkrete forslag til, hvordan vi skal komme sikkert gennem den økonomiske krise
Helle Thorning-Schmidt (S) mener selv, hendes nytårstale indeholdt en række konkrete forslag til, hvordan vi skal komme sikkert gennem den økonomiske krise. Foto: Keld Navntoft.

Det var en blodfattig smøre om den økonomiske krise, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) leverede for danskerne i sin nytårstale i går. I hvert fald hvis man skal tro oppositionen og lederskribenterne i aviserne i dag.

I Kristeligt Dagblads leder bliver talen karakteriseret som en initiativløs omgang, der ikke leverer svar på, hvor vejen ud af krisen er.

LÆS OGSÅ
: Gamle socialdemokratiske værdier skal bære Danmark gennem krisen

"Velkendte travere, som at vi alle må tage en ekstra tørn, og at økonomien skal kickstartes med offentlige investeringer, blev trukket af stalden, men der var ikke nogen nye og konkrete tiltag til, hvordan vi skal skabe vækst og økonomisk balance igen. De beslutninger, der ligger forude, bliver svære, sagde statsministeren, men hvor der præcist skal spares, fortoner sig," lyder kritikken i Kristeligt Dagblads leder.

Hos Berlingske lyder der ikke meget lysere toner for statsministerens tale. Hun får dog ros for at være realistisk om de økonomiske problemernes omfang og seriøsitet med en nytårstale, der ifølge Berlingske nærmest er skrevet i mol.

Men der er et problem, mener Berlingskes lederskribent:

"Heller ikke i nytårstalen var Helle Thorning-Schmidt i stand til at hoste op med blot konturerne af et svar på, hvad i alverden regeringen vil gøre for at afbøde krisen og dens konsekvenser."

Hos Politiken er der heller ikke ovenud begejstring for Thornings tale. I Politikens leder bliver hun rost for ikke at afgive flere løfter eller udstede nogle garantier. Men igen savner lederskribenten nogle konkrete bud på, hvad der skal styre Danmark ud af krisen.

"Vi venter spændt på fortsættelsen," skriver Politiken.

Også hos den politiske opposition får talen talen kritik for at være for upræcis.

"Det var en tale uden kant, hvor der ikke blev fremlagt nogen løsninger," lød konklusionen fra Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, i debatten på DR1 efter nytårstalen.

Selv undrer Helle Thorning-Schmidt sig over kritikken af hendes tale. Hun mener, at talen indeholdt en række konkrete forslag.

"Jeg synes, at det er meget konkret at sige, at vi skal kigge på mange elementer i vores velfærdssystem for at se, om vi kan gøre det bedre. Et eksempel er kontanthjælpen," siger Helle Thorning-Schmidt til radioprogrammet P1 Morgen.

Hun tilføjer, at det var helt bevidst, at hun ikke kom ind på, hvilke initiativer regeringen har planlagt at gennemføre ifølge dens eget regeringsprogram.

"Jeg tror, at folk godt forstår, at det er der ikke plads til i en 15 minutters nytårstale. Men billedet er, at de fede år er slut, og vi nu går magre år i møde. Vi skal tage en række svære beslutninger for at bevare velfærdssamfundet," siger hun.

Statsministeren bliver bakket op af sine politiske venner hos både hos De Radikale og hos SF, hvor der lyder rosende ord for nytårstalen.

De Radikales gruppeformand, Marianne Jelved, siger til dr.dk, at Helle Thorning-Schmidt holdt en god tale, hvor hun redegjorde for regeringens fælles værdier om at støtte samfundets svageste, og at alle bør betale til kriseregningen.

Og SF's politiske ordfører Jesper Petersen mener, at nytårstalen, er "gennemsyret af venstreorienterede værdier om solidaritet og sammenhold".

"Den lægger meget vægt på den afgørende balance mellem ret og pligt, som er nødvendig i en tid, hvor det bliver svært i de kommende år," siger han til dr.dk.