Kvinden bag valget

Valgkonsulent Christine Boeskov er ikke bare ansvarlig for, at alle regler overholdes, når danskerne i dag går til valg. Hun skal også tage stilling til de stemmesedler, der besvares med et flueben eller en krusedulle

Valgkonsulent i Økonomi- og Indenringsministeriet Christine Boeskov er ansvarlig for, at valget forløber planmæssigt.
Valgkonsulent i Økonomi- og Indenringsministeriet Christine Boeskov er ansvarlig for, at valget forløber planmæssigt. Foto: Sørensen Thomas Emil/POLFOTO.

Vælgermøder, tv-dueller og taler for store og små forsamlinger. Kalenderen har været tæt pakket for landets politikere, der de seneste uger har rejst land og rige rundt for at tale politik og hverve stemmer. Men bag kulisserne står en kvinde, der om muligt har haft endnu mere travlt. Kvinden hedder Christine Boeskov, og selvom det kun er de færreste, der kender hendes navn, har hun spillet en helt central rolle i planlægningen af det folketingsvalg, der i dag løber af stablen.

Som valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet er det hende, der vender siderne i valgets store drejebog og sørger for, at alle regler overholdes, når danskerne i dag skal sætte deres kryds og afgøre, hvem der fremover skal lede landet. 

”Jeg har ligget vandret de sidste uger, og det har mine kolleger også, men selvom det har været en hektisk og heftig tid, så har det først og fremmest været rigtig sjovt. Valget berører alle danskere, og selvom nogle måske er blevet lidt mætte af den intensive valgdækning, så fylder det alligevel på den ene eller anden måde i langt de flestes bevidsthed. Derfor er det spændende og interessant at stå midt i processen og følge den så tæt,” fortæller Christine Boeskov. 

Den 35-årige valgkonsulents opgaver består navnlig i at forberede de relevante aktører – kommuner og andre myndigheder – på valget, så det blandt andet sikres, at de borgere, der er forhindret i at møde op på selve valgdagen, alligevel får mulighed for at gøre deres stemme gældende. Sidst, men ikke mindst, er det hende, der har ansvaret for, at de tvivlsspørgsmål om stemme-berettigelse og korrekt udfyldte stemmesedler, der altid opstår, bliver besvaret.

”Jeg er med til den bitre ende, når stemmerne tælles op, og jeg er selvfølgelig også med, når der skal tages stilling til forkert udfyldte stemmesedler og problemer med folk, der gerne vil stemme, men ikke har lov. Selvom vores anvisninger er ret præcise, er der altid stemmesedler, der bliver udfyldt med mere end et enkelt kryds eller med et flueben og kruseduller, eller borgere der vil stemme, selvom de allerede har brevstemt,” siger Christine Boeskov.

Hun er uddannet cand.jur. ved Københavns Universitet i 2005, hvorefter hun blev ansat som fuldmægtig i Datatilsynet. Her arbejdede hun i fem år, inden hun kom til Økonomi- og Indenrigsministeriet i 2010. Efter fem år i ministeriet fik hun stillingen som valgkonsulent.

”Det har klart givet mig nogle fordele, at jeg har været i ministeriet og har set, hvordan tingene blev håndteret og afviklet ved sidste valg. Indtil videre er alt gået efter planen,” siger Christine Boeskov.

Selvom valget efter i dag er et overstået kapitel for langt de fleste danskere, kan Christine Boeskov se frem til endnu et par hektiske arbejdsuger, når valgbøger og valgklager skal gennemgås. Men derefter skal der også afholdes en velfortjent ferie med familien, når Christine Boeskov sammen med sin mand og parrets seksårige datter forlader hjemmet i Rødovre for at tage en uge sydpå. 

”Vi kører allesammen på adrenalin, og det er helt fint for en tid, men det er jo ikke et pres, man kan arbejde under året rundt, så det bliver helt sikker godt med en ferie, når først alle stemmer er i hus,” siger hun.