Holocaust-museet i Jerusalem

Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem mindes ofrene for nazisternes forfølgelse og udryddelse, men også dem, der hjalp jøder med at flygte

Skulpturen af Janusz Korczak og hans polske børnehjemsbørn er en af de mange udendørs skulpturer på holocaust-anlægget.
Skulpturen af Janusz Korczak og hans polske børnehjemsbørn er en af de mange udendørs skulpturer på holocaust-anlægget.

Det er en stærk følelsesmæssig oplevelse at besøge Yad Vashem eller Holocaustmuseet i Jerusalem. Det ligger smukt på Herzl-bjerget i den nyere vestlige bydel, hvorfra der er en dejlig udsigt over de omkringliggende bakkedrag. Men i museet er det ikke idyllen, der hersker tværtimod.

Israels mindemærke for holocaust

Yad Vashem er nemlig Israels officielle mindesmærke over de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismens rædsler. Museet er en barsk, men også tankevækkende oplevelse.

Yad Vashem blev etableret i 1953, og navnet betyder ”evigt navn”. Det stammer fra Esajas' Bog i Det Gamle Testamente, kapitel 56, vers 5 og lyder: ”For dem sætter jeg hånd og navn på murene i mit hus, som er bedre end sønner og døtre; jeg giver dem et evigt navn, der aldrig slettes ud”.

Yad Vashem er et stort kompleks på 180.000 kvadratmeter, der er opdelt i flere afdelinger. Den centrale enhed er det historiske museum, der ved hjælp af fotos, tekst, film og udstillede genstande giver en kronologisk gennemgang af holocausts ugerninger.

Der vises meget stærke fotos, og det er umuligt ikke at blive berørt undervejs.

Hall of Names

Udstillingen har et mindre dansk islæt, idet den rummer en lille afdeling om de danske jøders flugt til Sverige, og her kan man blandt andet se en af de både fra Gilleleje, der fragtede jødiske landsmænd over Øresund.

De fleste af gangene med den historiske gennemgang ligger under jorden, og for enden når man frem til den såkaldte Hall of Names. Det er et stort, cirkelrundt lokale, hvor der langs væggen er gjort plads til en lille biografi for hvert af de seks millioner ofre for holocaust. Over to millioner er allerede udfyldt, og hvert år kommer nye til.

Den resterende indendørs del af Yad Vashem udgøres af en lang række enheder. Børnenes Mindehal er oprettet til ære for de mange dræbte børn under holocaust. En stemme læser navn, alder og nationalitet op på forsvundne jødiske børn, mens der vises forskellige billeder af børn.

Det kegleformede loft i Hall of Names er dekoreret med billeder af jøder, der mistede livet under holocaust.
Det kegleformede loft i Hall of Names er dekoreret med billeder af jøder, der mistede livet under holocaust.

Kunst, bibliotek og Holocaust-forskning

I kunstafdelingen kan man se eksempler på kunst, som blev lavet af jøder under Anden Verdenskrig. En del af kunstværkerne er produceret under primitive forhold i koncentrationslejrene.

Man kan også besøge et bibliotek, diverse arkiver samt et pædagogisk center, ligesom der også er blevet plads til en synagoge. I sidstnævnte finder man religiøse relikvier, der under holocaust blev reddet ud af ødelagte synagoger rundt om i Europa.

Et andet interessant sted i anlægget er Det Internationale Institut for Holocaust-forskning, der blev åbnet i 1993. Yad Vashem er nemlig ikke blot et museum og mindesmærke, men også et aktivt forskningscenter. Her forskes der i holocaust, og centret har et meget omfattende arkiv med millioner af dokumenter.

Danskerne er nævnt i Mindelunden

Den udendørs del af Yad Vashem tæller blandt andet en mindelund for de ikke-jøder, der hjalp jøder med at undslippe nazisterne under Anden Verdenskrig. Her er der rejst træer og opsat navneskilte for mange af de tusindvis af hjælpere.

I denne afdeling er såvel kong Christian X som det danske folk nævnt. Blandt de kendte navne er også Oskar Schindler og Raoul Wallenberg.

Tankevækkende og rørende er også en togvogn, der står på en togskinne. Det er en af de kreaturvogne, som i sin tid transporterede jøder til koncentrationslejrene, og hvori mange omkom undervejs på turen.

Samfundenes Dal er navnet på en samling af 10 meter høje stenformationer, hvor navnene på over 5000 jødiske samfund er indgraveret. Hovedparten af disse samfund eksisterer ikke længere, fordi indbyggerne blev deporteret eller udryddet.

I en togvogn som denne blev hundredetusindvis af jøder transporteret til koncentrationslejrene. Fotos: Jesper Møller.
I en togvogn som denne blev hundredetusindvis af jøder transporteret til koncentrationslejrene. Fotos: Jesper Møller. Foto: Jesper Møller

Rørende holocaust-skulpturer

På de udendørs arealer kan man også se en række skulpturer, der har relation til holocaust. En af de mest gribende er lavet af den polske børnebogsforfatter Janusz Korczak, der favner en gruppe børn. Janusz Korczak var også forstander for et jødisk børnehjem i den polske hovedstad, Warszawa.

Da børnene blev overført til koncentrationslejren Treblinka, afslog Janusz Korczak friheden og fulgte med børnene. Han døde senere i Treblinka.

Yad Vashem genopfrisker en vigtig og skræmmende del af Europas historie. Et besøg i museet stemmer ens sind til det sørgmodige, men alligevel er et besøg på stedet et ”must”, når man besøger Jerusalem.