Boston: Følg Freedom Trail og få indblik i USA's historie

Under et ophold i Boston i staten Massachusetts i USA kan man få et godt indblik i USA's historie blandt andet ved at følge den berømte Freedom Trail

Old State House er et af højdepunkterne på Bostons Freedom Trail. Bygningen er opført i 1713 og fungerede som domhus indtil 1798. I dag er der museum i bygningen. Begge fotos: Karl Pedersen.
Old State House er et af højdepunkterne på Bostons Freedom Trail. Bygningen er opført i 1713 og fungerede som domhus indtil 1798. I dag er der museum i bygningen. Begge fotos: Karl Pedersen.

Boston er der, hvor det hele begyndte står der nedfældet i fortovet på det centrale torv i byen.

Boston, der er hovedstad i den amerikanske delstat Massachusetts, afspejler på mange måder USA's righoldige historie. Helt tilbage fra år 1630, hvor de første englændere landede på kysten flygtet fra religiøs undertrykkelse i England til den aktuelle og lidt kuriøse historie, som fortælles på en bænk på Harvard Universitet, hvor det markeres, at her mødte og forelskede Michelle og Barack Obama sig i hinanden den 17. marts 1985.

Senest kom Boston på landkortet den 16. april 2013, hvor der skete en frygtelig terrorhandling under det traditionsrige Boston-maraton. Et bombeattentat kostede tre mennesker livet og sårede op mod 200.

I Boston på USA's østkyst bor der 600.000 indbyggere i selve byen og ialt fire millioner, når forstæderne tælles med. Floden Charles River adskiller Boston fra nabobyen Cambridge, der har omkring 100.000 indbyggere.

Et godt overblik over byen får man ved at tage en tur med den berømte Duck Tours. Det er en kombineret bus og båd, der minder om de amfibiekøretøjer, som blev brugt ved landsætningen af tropperne på Normandiets kyst på D-dagen.

Man kører eller sejler i de centrale gader og på floden, mens chaufføren på underholdende vis fortæller om Bostons historie.

En anden måde at blive fortrolig med byen på er at følge den berømte Freedom Trail, som er et cirka fire kilometer langt spor gennem det centrale Boston, hvor man passerer 16 historiske steder.

Ved at følge de røde mursten i fortovet bevæger man sig således gennem Boston og en væsentlig del af USA's fortid.

Mange af begivenhederne i USA's Uafhængighedskrig, som varede i 20 år fra 1763 til 1783, fandt sted i og omkring Boston.

Centralt står begivenhederne i marts 1770, hvor de tilkaldte engelske tropper skyder ind i folkemængden og dræber fem personer foran The Old State House. Efterfølgende omtales begivenheden som Boston-massakren. Herefter følger det såkaldte Tea Party, hvor de lokale forklædt som mohawkindianere smider 342 kasser te i havnen på grund af utilfredsheden med den forhadte importtold på te og andre varer, som englænderne havde pålagt kolonien.

Den 19. april 1775 stødte de britiske rødfrakker sammen med de lokale amerikanere kaldet minutemen, da de i løbet af få minutter kunne stille til kamp på vejen mellem Lexington og Concord, hvor amerikanerne havde gemt deres våben for englænderne.

De lokale blev advaret af frihedshelten Paul Revere, som på hest havde redet de 20 kilometer fra Boston for at fortælle de lokale, hvilken vej englænderne ville komme. Det næste og det mest blodige slag fandt sted i Boston ved Bunker Hill, hvor englænderne mistede mange mænd. Alle disse lokaliteter kan besøges på egen hånd eller under kyndig vejledning af en guide fra National Historical Park.

Den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet den 4. juli 1776. Men general Georg Washing-ton, der senere blev USA's første præsident, kæmpede endnu nogle år, inden englænderne opgav den amerikanske koloni.

Boston er på mange måder den meste europæiske af de amerikanske storbyer. En slentretur gennem det fashionable Beacon Hill-kvarter viser, at husene er inspireret af engelsk byggestil. I dette rolige kvarter kan man være så heldig at få et glimt af udenrigsminister John Kerry, når han er hjemme fra Washing-ton. Han har boet her i mange år.

Flere af USA's mest berømte universiteter ligger i området. Harvard University er nok det mest kendte.

En spadseretur gennem parken mellem de enkelte fakulteter giver et godt indtryk af det prestigefyldte universitet, som også kronprins Frederik har frekventeret.

Som afslutning på gåturen kan man få sulten stillet i den populære Al's Cafe, som ligger på Harvard Square.

Cafeens hovedafdeling ligger i State Street midt i byen. Her er altid kø, men personalet er hjælpsomme, uhøjtidelige og parat med en kvik bemærkning.

Boston huser over 60 højere uddannelsesinstitutioner, heriblandt det kendte MIT, Massachusetts Institute of Technology.

John F. Kennedys navn støder man på overalt i Boston. Huset, hvor han blev født, er nu et levende museum. På JFK Library and Museum i den sydlige del af byen får man et righoldigt indtryk af personen og politikeren.

Alt er dokumenteret her fra Cuba-krisen, over tiden i Det Hvide Hus til drabet på præsidenten i Dallas.

På det fine gamle Omni Parker Hotel kan man være så heldig at se lokalet, hvor John F. Kennedy holdt sin første tale for sin bedstefar som seksårig!

Og så skal man selvfølgelig spise på Kennedys stamrestaurant, Ye Olde Union Oyster House, hvor hans faste plads stadig er markeret. Restauranten reklamerer med at være USA's ældste, etableret i 1826. Her får man en fremragende clam chowder, en flødelegeret suppe med muslinger, kartofler og bacon. Eller friskfangede hummere fra den nærliggende atlanterhavskyst. Dertil selvfølgelig den lokale øl, Samuel Adams.

Boston har en række fremragende museer. Det naturhistoriske museum på Harvard University har en samling på mere end 3000 glasplanter. Der er tale om planter, der er lavet så naturtro af glas, at de virkelig ligner de rigtige planter. En anden museumsperle er Museum of Fine Arts med mange af de store impressionister og de lokale berømtheder John Singer Sargent og John Singleton Copley.

Byens arkitektur er også af højeste kvalitet. Mest kendt er nok arkitekt Charles Bulfinch, som har tegnet State House. Også den smukke Trinity Church med de fine glasmosaikker er et besøg værd.

Hvis man efter nogle hektiske dage i byen har behov for landlige omgivelser, kan en tur til det historiske Concord og Lexington anbefales.

Tæt herpå ligger nationalparken Great Meadows med en spændende natur og et rigt dyreliv. Og så kan man slutte en solrig eftermiddag af i skulptur- og museums-parken deCordova. En fremragende skulpturpark, hvor nogle af amerikas bedste kunstnere er repræsenteret.

Tilbage i byen kan man være så heldig at overvære en af det berømte Boston Pops udendørs sommerkoncerter i parken ved Charles River.

”Den 17. januar 1985, ikke langt fra dette sted, mødtes to mennesker og forelskede sig.” Sådan lyder teksten på denne bænk ved Harvard Universitet, der markerer, at det var her, USA's nuværende præsidentpar, Barack og Michelle Obama, mødtes.
”Den 17. januar 1985, ikke langt fra dette sted, mødtes to mennesker og forelskede sig.” Sådan lyder teksten på denne bænk ved Harvard Universitet, der markerer, at det var her, USA's nuværende præsidentpar, Barack og Michelle Obama, mødtes.