Balkan-byen Kotor med den venetianske arkitektur

Kotor i Montenegro har spor efter flere svundne historiske perioder, men den venetianske arkitektur er den mest fremtrædende

Kotors fantastiske beliggenhed i Boka Kotorska-bugten og byens arkitektur tiltrækker flere og flere krydstogtskibe.
Kotors fantastiske beliggenhed i Boka Kotorska-bugten og byens arkitektur tiltrækker flere og flere krydstogtskibe.

En af Montenegros mest interessante byer er Kotor byen, der har været en del af republikken Venedig i mere end 300 år.

Det kan den dag i dag ses på byens arkitektur, hvor den venetianske byggestil er den mest fremtrædende.

Den er dog langtfra den eneste. Kotor har formået at bevare historiske spor, som dokumenterer byens brogede historie og skiftende tilhørsforhold.

Flere riger og herskere forsøgte at få fat i denne smukke by, og en del af dem har også formået at sætte aftryk på den.

At indtage Kotor har ikke været en let sag. Byen ligger smukt under bjerget Lovcen og er naturligt beskyttet af bugten Boka Kotorska, som er Adriaterhavets dybeste og formentlig også smukkeste bugt.

Kotor har også en imponerende bymur, som er 4,5 kilometer lang, op til 20 meter høj og nogle steder op til 16 meter tyk. Muren og bastionerne blev bygget gennem flere århundreder og har været en svær hindring for de fremmede hære, som forsøgte at indtage byen.

En udfordring kan bymuren være den dag i dag for de turister, der forsøger at komme de 1500 trin op til byens Sankt Ivan-fæstning, som vogter over byen på en stejl bakke, hævet 260 meter over den. Vælger man oven i købet at gå op på et tidspunkt midt på en sommerdag, hvor temperaturen som regel vil ligge omkring de 40 grader, bliver den en endnu større udfordring.

Belønningen vil heldigvis svare til strabadserne, da udsigten over byen og bugten er enestående. Udsigten giver samtidigt et godt billede af byens opbygning og placering i forhold til de omkringliggende bjerge og en god forståelse af, hvorfor Kotor var en af Østrig-Ungarns vigtigste militærhavne og hjemsted for den østrigske flåde.

Kotor er sammen med den kroatiske by Dubrovnik formentlig også den bedst bevarede middelalderby ved Adriaterhavet og blev i 1979 optaget på Unescos verdensarvsliste.

Byen har en karakteristisk middelalderopbygning med mange smalle gader, som ofte munder ud i større eller mindre pladser, hvor der som regel er flere interessante bygninger at se på, såsom paladser eller kirker, bygget i romansk eller gotisk byggestil, renæssance eller barok.

Da byen er forholdsvis lille, vil man på et eller andet tidspunkt ende ved en af seværdighederne. For eksempel ved et af paladserne eller en af kirkerne, heriblandt katedralen, som er et af Kotors varetegn.

Sankt Tryphon-katedralen blev bygget i det 11. århundrede, men blev gennem historien flere gange ødelagt og efterfølgende genopbygget på grund af jordskælv, som har ramt byen i forskellige perioder.

Den største genopbygning gav katedralens dens nuværende udseende og stammer fra tiden efter jordskælvet i 1667, hvor kirken fik tilført arkitektoniske elementer fra barokken. Sankt Tryphon-katedralen er også imponerende indvendigt, især på grund af sin enestående blanding af romansk og gotisk arkitektur. En interessant udstilling herinde belyser både katedralens og Kotors historie.

Af andre kirker er det især den ortodokse Sankt Lukas-kirke fra 1195, som er interessant at besøge. Kirken blev først ortodoks i det 17. århundrede og har derfor to altre, et katolsk og et ortodokst.

En anden ortodoks kirke er Sankt Nikolaj-kirken, der især er kendt for sine ikoner, mens den romansk-gotiske Sankt Michael-kirke har mange værdifulde malerier fra det 14. århundrede.

Kotors har fire paladser, og de to mest interessante er Drago-paladset fra det 15. århundrede og Bizanti-paladset fra 1776. Men også Grgurin-paladset er et besøg værd. Her findes et godt søfartsmuseum, som dokumenterer Kotors betydning som havneby. En betydning, som er blevet genoplivet i løbet af de seneste år, da flere og flere krydstogtskibe lægger til i havnen.